ZBOG LAŽI BI NEKO MOGAO UMRIJETI Epidemiološka istraga i njena važnost u borbi protiv KORONE


Molimo građane da u eidemiološkoj istrazi daju istinite informacije. Svaka neistinita informacija, bilo da se radi o broju telefona, boravištu ili datumu kontakta sa zaraženom osobom, može da dovede epidemiološku istragu u pogrešnom pravcu, upozorio je nedavno ministar zdravlja RS Alen Šeranić, ističući važnost informacija u borbi protiv epidemije korona virusa.

Ministar Šeranić, koji je po struci epidemiolog, poručio da neistinama ili prećutkivanjem i prikrivanjem, neodgovorni građani mogu, kako je rekao, “u smislu javnog zdravlja ugroziti cjelokupno stanovništo.”

Pojednostavljeno rečeno, epidemiološka istraga je ključna da bi se pratilo “kretanje” virusa, pa svako ko na pitanja ljekara o svom kretanju i kontaktima nešto slaže li prećuti, ometa istragu. Time neodgovorni građani na neki način pomažu širenju zaraze i to na ljude, koji zbog tog prikrivanja ili laži, neće imati pojma da su u opasnosti, niti će epidemiolozi moći da ih upozore na to.

Kao što je poznato, rizične grupe ljudi, poput starih i hroničnih bolesnika, mogu zbog korona virusa imati ozbiljnih problema, poput teške upale pluća sa kobnim ishodom. Ove grupe su u posebnoj opasnosti, ako se ne reaguje na vrijeme.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Zbog laganja ili prikrivanja u epidemiološkoj  istrazi se može i krivično odgovarati.

-Po Zakonu o zaštiti od zaraznih bolesti RS jasno je propisano da je obveza svakog građanina koji oboli ili se sumnja na oboljenje daje o tome tačne podatke. Ko to ne uradi čini kirvično djelo – istakao je Šeranić.

On je još jednom podvukao da su svi podaci, koje građani daju u epidemiološkoj istrazi, strogo povjerljivi i da se po zakonu ne mogu koristiti ni u kakve druge svrhe, osim medicinskih.

Izvor


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.