Zaštitne maske obavezne na javnim mjestima, nema novčanih kazni


U javnosti se pojavila dezinformacija o kaznama u iznosu od 200 KM za one građane koji ne nose zaštitnu masku. Iz MUP-a RS za Arena televiziju su rekli da ta informacija nije tačna. Kao i da je preporuka da se maske nose, ali da nema kazni. U Federaciji BiH, drastične kazne za građane koji ne nose maske.

Ako ne nosite masku policija će vas kazniti sa 200 KM, spekulisalo se ovih dana među građanima i na društvenim mrežama. Iz MUP-a RS kažu da je riječ o dezinformaciji. Kao i da policija ne kažnjava one koji ne nose zaštitne maske. Ali svakako apeluju da ih je potrebno nositi na javnim mjestima.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač izjavio je da nedavno da su maske obavezne na javnim mjestima, odakle je vjerovatno među građanima i potekla dezinformacija o kažnjavanju.

U susjednom entitetu, drastične kazne. Vlasti Federacija BiH donijele su mjeru- svi moraju nositi maske, a one koji ih ne nose kažnjavaju s 500 KM. Republika Srpska, Federacija, baš kao i cijeli region suočen je sa problemom nedostatka zaštitnih maski. Maski u apotekama, uglavnom nema za kupiti.

U pojedinim apotekama na ulazu već danima stoje obavještenja da nemaju maske. Takav odgovor svakodnevno ćete dobiti u apotekama ako pokušate da kupite zaštitnu masku.

U međuvremenu, mnogi se snalaze kako umiju, pa i tako što su počeli sami kod kuće da šiju maske za sebe i ukućane. Brojna udruženja građana počela su u ovim danima da šiju maske kod kuće, pa i da ih poklanjaju sugrađanima.


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.