Za BiH predstoje teški dani: Epidemija još nije dostigla vrhunac


Epidemija korona virusa u BiH još nije dostigla vrhunac, predstoje teški dani, što zahtijeva odlučne mjere da bi se izbjegle katastrofalne posljedice kao u nekim drugim zemljama, navodi se u zajedničkoj izjavi članova Predsjedništva BiH.

Svi nivoi vlasti u BiH preduzeli su sve što je neophodno s ciljem da se sačuvaju životi i zdravlje ljudi, što je i prioritet, a paralelno se produzimaju i koraci kako bi se ublažio neminovni ekonomski udar, ističe se u zajedničkoj izjavi.

Članovi Predsjedništva BiH naglašavaju da vlasti na svim nivoima, zdravstveni radnici, policajci, vojnici, inspektori, ljudi angažovani u civilnoj zaštiti i svi drugi, ulažu ogromne napore kako bi se zaustavilo širenje korona virusa, te im na tome čestitaju.

“Međutim, svi ti napori neće dati rezultat ukoliko se naredbe, mjere i preporuke ne budu u potpunosti poštovale i ukoliko svaki čovjek ne pokaže vlastitu odgovornost prema sebi, prema članovima svoje porodice i prema drugim ljudima”, navodi se u izjavi.

Članovi Predsjedništva BiH pozivaju građane da se striktno pridržavaju svih propisanih naredbi, mjera i preporuka, te napominju da apsolutna većina to i čini, na šta im je izaražena zahvalnost.

U zajedničkoj izjavi se napominje da, ipak, i dalje ima onih koji neodogovorno krše propisane mjere i da takvi zaslužuju najrigoroznije sankcije, te su nadležne institucije pozvane da to bez odlaganja čine, u skladu sa važećim zakonima.

“Svjesni da se svaka zemlja suočava sa problemima izazvanim pandemijom, mi kao Predsjedništvo BiH, i svaki od nas pojedinačno, na međunarodnom planu poduzimamo sve što je potrebno da obezbijedimo pomoć ili kupovinu neophodne medicinske opreme kojom bi se ojačao naš zadravstveni sistem. Na tome rade i drugi nivoi vlasti i institucije”, ističe se u izjavi.

U izjavi se naglašava da su neke zemlje već pomogle, neke pripremaju pomoć, a sa brojnim prijateljima se razgovara, tako da BiH i ovaj put nije ostala i neće ostati bez pomoći, što će svakako biti cijenjeno.

Članovi Predsjedništva BiH izrazili su podršku i naporima koje čine domaće kompanije u proizvodnji zaštitne i druge medicinske opreme, hrane i dezinfekcijskih sredstava.

“Poštovani građani, pozivamo vas da imate povjerenje u institucije sistema, da pratite njihove naredbe i upute, te se pridržavate propisanih mjera. Sačuvajmo živote i zdravlje. Pokažimo odgovornost, solidarnost i zajedništvo, jer je to uslov da savladamo izazov sa kojim smo suočeni”, navodi se u zajedničkoj izjavi.


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.