Vladika SPC-a umro od koronavirusa u Beogradu, pokrenute rasprave o riziku bogosluženja


Episkop valjevski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Milutin Knežević preminuo je u noći između nedjelje i ponedjeljka u beogradskom Kliničkobolničkom centru “Dragiša Mišović”, gdje je prošle sedmice primljen zbog koronavirusa, objavili su lokalni mediji.

Episkop valjevski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Milutin Knežević preminuo je u noći između nedjelje i ponedjeljka u beogradskom Kliničkobolničkom centru “Dragiša Mišović”, gdje je prošle sedmice primljen zbog koronavirusa, objavili su lokalni mediji.

Vladika Milutin (71) 14. je žrtva koronavirusa u Srbiji, nakon što je Eparhija valjevska krajem prošle sedmice saopćenjem potvrdila da su, osim vladike, na koronavirus pozitivna još dvojica njezinih sveštenika.

“Episkop Milutin je koronavirus dobio tako što je kao vrijedni pastir hodio i služio u svojoj Eparhiji, onako kako već više od pola stoljeća služi Bogu i rodu”, saopćila je tada Eparhija.

Iako zdravstveni štab još nije službeno saopćio današnji epidemiološki presjek, vijest o smrti visokog velikodostojnika SPC-a objavljena je u vrijeme otvorenih polemika u srbijanskoj javnosti o tome treba li, s obzirom na stroge mjere u borbi protiv pandemije, u vjerskim obredima prakticirati svetu pričest.

Polemika je započela nakon što se društvenim mrežama proširio video-klip iz dvorišta jednoj od crkava SPC-a u Novom Sadu, gdje su vjernici primali pričest koristeći jednu kašiku, što je izazvalo zgražanje u dijelu javnosti te potaknulo pitanja i strepnje o riziku od širenja zaraze.

Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopćio je ranije da Crkva neće prekidati služenje liturgije, niti prestati pričešćivati vjernike “jer je to stvar oko koje se ne može raspravljati”, ali je SPC pozvala vjernike da se idućih dana i sedmica suzdrže od dolaska na bogosluženja ne izlažu riziku sebe i druge.

SPC je najavila da će se u crkvama nastaviti bogosluženja, no vjernicima se preporučuje da ih prate putem televizijskog i radio prijenosa i crkvenih internet stranica, a da se blagovremeno dogovore sa svojim parohom o “terminu pričesti u svom domu”. Kao “čistu laž” ocijenila je izvještaje da se pričešćuju vjernici iz iste čaše i krše mjere u borbi protiv koronavirusa, ali i naglasila da se država ne bavi niti može baviti sadržajem i služenjem liturgije.

Vukašin Milićević, docent na Bogoslovskom fakultetu, ocijenio je, međutim, u beogradskim medijima da je pričešćivanje iz iste kašike društveno neodgovorno, te da takav način “nije jedini i obvezujući”. On je naveo da je Ruska pravoslavna crkva uvela obvezu dezinficiranja kašike za pričest, dok se u Rumuniji zbog epidemije pričest prakticira plastičnom kašikom za jednokratnu upotrebu, prenosi Hina.

Izvor


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.