UDRUŽENJE SRPSKIH KNJIŽEVNIKA SLOVENIJE Čuvaju jezik i kulturu stvaralaštvom na maternjem jeziku


Srpski pisci u Sloveniji, ove godine organizovali su nekoliko programa, objavili desetak knjiga te obogatili fond biblioteke “Vuk Karadžić” u Ljubljani.

Ti su načinili važan korak te nastavili tradiciju očuvanja srpskog jezika, pisma i kulture. Saša Gajić iz Ljubljane a porijeklom iz Gardiške, predsjednik Udruženja srpskih književnika Slovenije, ističe da njihova biblioteka raspolaže sa 20.000 knjiga na srpskom jeziku, što predstavlja važan potencijal.

-Očuvanje jezika i pisma, ovde ima ogroman značaj za Srbe koji su izloženi velikoj asimilaciji, jer nemaju status nacionalne manjine. Time smo u osnovi obespravljeni i u oblasti kulture. Veliku važnost ima pomoć Republike Srpske, naročito institucije kulture sa kojima uspješno sarađujemo – kazao je Gajić.

On je kao primjer naveo nekoliko tradicionalnih pjesničkih konkursa koje Udruženje srpskih književnika Slovenije i Biblioteka “Vuk Karadžić” Ljubljana provode zajedno sa Književnim klubom “Vihor” iz Dervente i Narodnom bibliotekom iz Gradiške. Oni se nedavno proglasili pobjednike literarnog konkursa u tri kategorije, “Pesnikova duša”, “Suze Kozare” i “Zlatno pero”.  Glavne nagrade u konkurenciji “Suze Kozare” osvojili su Nenad Simić za „Noć nad Kozarom”, Boško Grgić za „Tri broja na kalendaru” i Dragana Kragulj za „Nezaborav”.

Foto: Zoran Pilipović

Posebne nagrade u ovoj konkurenciji osvojili su Velimir Pavić za rad „Rade, brate”, Nikolina Keserović za rad „Oproštaj” i Miloš Belić za „Kolo nad Kozarom”.

Za nagradu “Suze Kozare” konkurisalo je 30 autora iz Srbije, Crne Gore, Nemačke i Bosne i Hercegovine. Na Međunarodno takmičenje za književno priznanje i nagradu „Pesnikova duša” prijavila su se 43 autora iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Republike Srpske i Federacije BiH. Dobitnik prve nagrade je Mirela Gavranović za rad “Neizrečena posveta”, drugu je dobila Silvana Aleksić za rad “Ispod trepavica” a treću Boro Petković za rad “Uspomena”.

Žiri je odlučio da posebne nagarde dobiju Gordana Ilić (“Zvono”), Borivoje Boro Živaljević (“Ti si moja”) i Miloje Veljović (“Kriva Drina”). Prijave za Međunarodni književni konkurs „Zlatno pero” Ljubljana 2020. godine pristigle su iz  Slovenije, Srbije, Republike Srpske-BiH, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Nemačke, Francuske i Austrije. Prva nagrada dodijeljena je pjesmi „Varka” Silvane Aleksić,  druga nagrada za pjesmu „Ljubi pesnika” Zorana Grumića i treća za pjesmu „Kad stignu pozorišta” Aleksandra Marilovića.

Foto: Milan Pilipović

Posebnim priznanjima nagrađeni su Savko Pećić za pjesmu “Ako se setiš”, Zoran Jovanović za pesmu „U snu” i Jelena Trajković za pesmu „Ako me sretne”. U udruženju srpskih književnika Slovenije navode da su ovi konkursi veoma uspješni te pokazuju da su srpski pisci u Sloveniji i zemljama regiona veoma motivisani za teme o svome narodu, njegovoj istoriji, junacima i značajnim ličnostima.

Promjena termina

Dodjela književnih nagrada, umjesto u Brodu 25. jula, zbog epidemije virusa korona biće organizovana u Gradiški 21. augusta.

– Žalosni smo što je došlo do ove promjene, na koju nismo mogli uticati ali smo srećni zbog velikog broja radova koje smo dobili iz nekoliko zemalja – kazao Saša Gajić.

Izvor


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.