U Vladi RS pojasnili mjeru zaštite: Ko nema masku, može da nosi maramu ili šal

FOTO Glas Srpske

Iz Vlade RS su pojasnili preporuku da građani na javnim mjestima moraju nositi zaštitne maske. Preporuku su odvojeno interpretirali ministri Lukač i Šeranić.

Prvo je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač rekao juče da je jedna od mjera u borbi protiv virusa korona obavezno nošenje zaštitnih maski na javnim mjestima, ali da ih moraju nositi i oni koji rade i u dodiru su sa drugim ljudima. Ministar zdravlja, Alen Šeranić, jutros je rekao Štab za vanredne situacije donio odluku da se preporuči nošenje maski.

Ovo je izazvalo zabunu kod građana, pogotovo jer na pojedinim prodajnim mjestima vlada nestašica maski.

Iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS pojašnjeno je o čemu se radi.

“Dobra je zaštita nositi masku, ali ako ne možete nabaviti masku, preporuka je da se kad se izlazi na javne površine nosi maska. Ne mora biti maska, ali mora biti neki šal ili marama da se zaštiti predio nosa i usta,” rekla je na današnjoj konferenciji u Vladi RS, savjetnica premijera Radovana Viškovića, Danijela Pejić.

U Vladi kažu da znaju za preporuke Svjetske zdravstvene organizacije da maske nisu neophodne za zdrave osobe, ali, dodaju u Vladi, preporuka štaba je da se ipak nosi maska ili druga zaštita, jer je teško odrediti ko sve ima respiratornu infekciju.

“Ukoliko nema maske, može šal i marama,” podvukla je Pejićeva.

Izvor Mondo.ba


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.