U Srpskoj situacija POD KONTROLOM: Ne očekuje se EKSPLOZIJA EPIDEMIJE korona virusa


Zbog blagovremeno uvedenih mjera ne očekuje se eksplozivan tok epidemije korona virusa u Srpskoj, nego razvučena epidemijska kriva, čime se smanjuje opterećenje zdravstvenog sistema.

U tome veliku ulogu, pored državnih institucija, imaju svi građani pojedinačno, a riječ je o individualnoj odgovornosti, poručuju iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Doktorica Ljubica Jandrić, specijalista epidemiolog u IJZ, kaže da će, s obzirom na to da se radi o infekciji čiji je glavni put prenosa respiratorni, odnosno, kapljičnim putem, i kontakt koji se veoma lako širi, novi slučajevi obolijevanja i dalje biti registrovani.

– Dosadašnji tok epidemije u Republici Srpskoj je očekivan i, koliko je bilo moguće, kontrolisan, s obzirom na preduzete mjere kod pojave prvog oboljelog. Odnosno, nije bilo sekundarnog širenja van porodičnog okruženja. Nakon pojave sljedećeg žarišta, prilikom čega je ostvareno mnogo kontakata, došlo je do sekundarnog širenja epidemije što je uticalo na pojavu više oboljelih – objašnjava Jandrićeva za Srpskainfo.

Podsjeća da je, zbog naglog širenja COVID-19 u Italiji, Španiji, Francuskoj, Njemačkoj i svim drugim evropskim zemljama, u Srpsku došlo do povratka velikog broja naših građana koji borave i rade u tim zemljama.

– U skladu sa naredbom i uputstvima, svi građani nakon ulaska u RS stavljaju se pod epidemiološki nadzor narednih 14 dana. Međutim, bilo je i onih koji se nisu pridržavali naloženih mjera. S ciljem sprečavanja daljeg pogoršanja epidemiološke situacije, Vlada RS je donijela brojne mjere, a jedna od njih je bila izdavanje rješenja o kućnoj samoizolaciji/karantinu na graničnim prelazima od strane republičkih inspekcijskih organa. Naredbom su uvedene i sve druge potrebne mjere za sve pravne subjekte i građane, koje se odnose na visok nivo sprovođenja mjera sanitarno higijenskog režima, distanciranja i izbjegavanje međusobnih kontakata što je više moguće – ističe Jandrićeva.

Dodaje da je tok i trajanje epidemije, odnosno vrh epidemijskog talasa, za sada teško procijeniti.

Stručnjaci naglašavaju da epidemija virusa korona još nije dostigla vrhunac u BiH i da se može desiti da ona potraje i do juna.

– Kada bude dostignut vrh epidemije, onda ćemo moći reći do kada će ona trajati. Možemo dati procjene za svoju teritoriju, ali imamo države u okruženju, fluktuaciju građana. Zavisi od mjera koje se moraju sinhronizovano donijeti, ne samo u jednoj zemlji, nego i u okruženju. Nezahvalno je donositi bilo kakve procjene u ovom trenutku, jer smo svi u regionu u uzlaznoj putanji epidemije. Važno je da nemamo visokih skokova kada je riječ o broju zaraženih – rekao je nedavno ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

Banjalučki ljekar Bojan Savić ističe da je podatak da će 70 odsto svjetske populacije u narednim godinama biti inficirano virusom COVID-19, izveden na osnovu virulentnosti, odnosno, zaraznosti virusa, te da ga treba prihvatiti kao nepromjenjivu činjenicu.

 

– Shodno tome, proces inficiranja virusom treba razvući na što duži period, kako bi se “zaravnila“ krivulja, te da ne bi nastao pik zaraze. U tom slučaju, ogroman broj zaraženih opteretio bi zdravstveni sistem, izazivajući probleme u liječenju usljed nedostatka kapaciteta, kao i poremećaje u privredi i državi usljed istovremenog odsustva velikog broja radnika sa posla – ističe Savić.

Prema njegovim riječima, bitni faktori na koje ne možemo uticati, a značajno će uticati na to koliki će problem COVID-19 predstavljati u budućnosti, jesu kada će biti proizvedena efikasna vakcina protiv obolijevanja od korona virusa, te da li će se potvrditi efikasnost terapije kombinacije hlorokvin fosfata i azitomicina u liječenju oboljelih od COVID-19.

Samoizolacijom do sprečavanja širenja zaraze

Samoizolacija je efikasna mjera za prevenciju širenja bolesti, kojom možete zaštititi osobe iz svog okruženja – porodicu, prijatelje, kolege,  i širu zajednicu od mogućeg obolijevanja od COVID-19, bolesti koju izaziva virus SARS-CoV-2.

Osnovno pravilo samoizolacije je da ostanete kod kuće i izbjegavate bliski kontakt sa drugim ljudima.

– Bliski kontakt u zatvorenom prostoru predstavlja svaki kontakt duži od 15 minuta na udaljenosti manjoj od dva metra. Pratite simptome. Ukoliko se pojave povišena temperatura, a mjerite je  barem dva puta dnevno, kašalj ili kratak dah, telefonom pozovite nadležni dom zdravlja – savjetuju iz Instituta za javno zdravstvo RS.


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.