U Sloveniji 70 novih zaraza, ukupno 632 slučaja koronavirusa, osam umrlih


U Sloveniji je tijekom četvrtka od 00 do 24 sata potvrđeno 70 novih zaraza koronavirusom, objavila je u petak slovenska vlada na Twitteru, pa se broj zaraženih u toj zemlji popeo na 632, a do sada je osam pacijenata umrlo.

U Sloveniji je tijekom četvrtka od 00 do 24 sata potvrđeno 70 novih zaraza koronavirusom, objavila je u petak slovenska vlada na Twitteru, pa se broj zaraženih u toj zemlji popeo na 632, a do sada je osam pacijenata umrlo.

U četvrtak je u Sloveniji izvršeno 1075 testiranja, broj pozitivnih na virus bilo je 70, a u bolnicama je smješteno 90 osoba. Jučer su umrle dvije zaražene osobe pa se broj umrlih popeo na osam.

Kako je u petak na konferenciji za novinare izjavio vladin glasnogovornik za krizu oko koronavirusa Jelko Kacin, vrtići u Sloveniji ostat će zatvoreni još najmanje tri sedmice.

Kacin je rekao da će slovenska vlada danas raspravljati o zakonskom paketu pomoći privredi i stanovništvu u vrijeme krize, koji predviđa mjere za očuvanje radnih mjesta, socijalne pomoći i prebacivanje troškova doprinosa za socijalno osiguranje na državu u vrijednosti od dvije milijarde eura, pozvavši parlament da ga nakon toga što prije stavi na dnevni red.

Tzv. corona-megapaket, kako ga je početkom sedmice nazvao premijer Janez Janša, trebao bi osigurati osnovno funkcioniranje privrede i stanovništva najmanje do 1. maja, a razmišlja se i o novim takvim zakonskim paketima ako bi kriza i epidemija i moguća recesija koju će kriza izazvati trajali duže.

Kacin je kazao da očekuje da će zastupnici što prije odlučivati o tome, te da parlament u tom smislu ne smije biti “dio problema nego dio rješenja”, prenosi Hina.

Ako megazakon ne bude potvrđen prije 1. aprila, time se svakako nećemo moći pohvaliti, kazao je krizni glasnogovornik slovenske vlade.

Parlamentarna lijeva opozicija ima neke primjedbe i dopune predviđenih mjera na kojima insistira vlada, ali je spremna biti kooperativna.

No, predsjednik Socijalnih demokrata (SD) Dejan Židan kazao je da zastupnici te stranke nisu skloni prijedlogu da se slovenska vojska za vrijeme trajanja epidemije uputi na granicu s Hrvatskom, kako bi kontrolirala ilegalne migracije i rasteretila slovensku policiju koja sada ima više posla u unutrašnjosti države.

To shvatamo kao represiju i glasat ćemo protiv, kazao je Židan, a slično najavljuju i zastupnici Liste Marjana Šareca (LMŠ), odnosno stranka bivšeg premijera, javljaju slovenski mediji.

Izvor


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.