U oktobru 60. Jubilarni MESS festival sa temom “Nostalgija za budućnošću“


SARAJEVO – Ovogodišnji 60. jubilarni MESS festival će uz centralnu temu “Nostalgija za budućnošću“ biti održan od 1. do 9. oktobra, a komad irske trupe “Dead Centre” iz Dublina – “Prva Čehovljeva predstava“, čije je gostovanje otkazano prošle godine zbog umanjenog budžeta, zatvoriće 59. i ujedno otvoriti 60 jubilarni festival.

“Bez obzira na pandemiju, na strah i brigu po kojoj će 2020. godina ostati upamćena, sigurno je i to da ćemo učiniti sve da MESS ponovo bude dijelom one druge strane priče – priče o dobrim ljudima, o solidarnosti, o empatiji, o važnosti umjetnosti i slobode za svako društvo“, istakao je direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Nihad Kreševljaković te dao objašnjenje vizuelnog identiteta 60. Festivala MESS iza kojeg i ove godine stoji kreativni tim agencije “FABRIKA”.

“Vizual 60. MESS-a jeste iskra znanja i nade za čovječanstvo. Naše iskustvo je ujedno i poticaj što se mora dogoditi za napredak iz ispunjene prošlosti i početka novog stoljeća. Pogled u budućnost jeste poput iskre novog života, nostalgično traženje nečeg nestvarnog. Želja za ostvarenjem nekog sna sigurnosti, mira i solidarnosti“, kazao je Kreševljaković te najavio i brojne prateće programe, italijansku predstavu “Moby Dick”, spektakl koji će se održati na Trgu Susan Sontag, publiciranje monografije festivala MESS te veliku izložbu 60 godina MESS-a.

Umjetnički rukovodilac Festivala MESS, Dino Mustafić, naglasio je da je festival u svojoj istoriji uvijek bio velika platforma svih “izvođačkih umjetnosti” i da je jubilej prilika da se podsjetimo na različite izvođačke prakse od dramskog pozorišta, plesnog teatra, recentne drame, dokumentarnog teatra, ali i različitih hibridnih formi između svega nabrojanog.

“Svih tih formi bilo je i na prethodnim izdanjima MESS-a, ali jubilej je prilika da ih sada jasno označimo i konceptualiziramo kroz različite materijale i različite priče koje će i ubuduće tangirati publiku MESS-a – sve to je teatar i svemu je mjesto na MESS-u. I ovaj program ostaje vjeran ambiciji da izoštreno tragamo za novim, drugačijim, radikalnim i provokativnim u umjetničkom smislu“, kazao je Mustafić te dodao da je situacija sa pandemijom virusa korona pokazala koliko je pojam pozorišta danas definitivno proširen pronalaskom puta do publike kroz digitalne forme.

MESS je najstariji festival u Jugoistočnoj Evropi. Osnovan 1960. u Sarajevu, na inicijativu Jurislava Korenića. Danas MESS djeluje u svom proširenom obliku, te se sastoji od četiri programske cjeline: Festival MESS, Scena MESS, Modul Memorije i Biblioteka MESS.Izvor


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.