U Hrvatskoj 96 novozaraženih, ukupan broj porastao na 963


Na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite saopćene su najnovije informacije o stanju pandemije koronavirus u Hrvatskoj.

Na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite saopćene su najnovije informacije o stanju pandemije koronavirus u Hrvatskoj.

Ministar zdravlja Vili Beroš kazao je kako su labaratorije u ovoj zemlji u posljednja 24 sata obradile 665 testove te da je utvrđeno 96 novozaraženih. Time je broj zaraženih od ovog virusa porastao na 963.

“Ako gledamo broj oboljelih na ukupan broj testiranih, 12,52 posto testiranih je pozitivno. U ovom trenutku preminulih i nadalje ima 6, što znači da u posljednjih 72 sata nema novopreminulih. Na respiratoru su 34 bolesnika, dva više, od kojih je jedan dodatno na ECMO”, kazao je Beroš.

Oporavljenih ima 73, šest više nego jučer. Prosječna dob pozitivnih bolesnika je 48,7 godina,a prema spolu 53 posto je muškarca i 47 posto žena.

“U ovom trenutku imamo 1,5 umrlih na milion stanovnika. U Italiji je 192, u Španiji 175, Švedskoj 18 umrlih na milion stanovnika. Drago nam je što se za sada dobro držimo. To nije razlog za opuštanje jer ga ne smije biti. I dalje vas molimo da se odgovorno ponašate”, izjavio je Beroš.

Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je da je u zdravstvenom sistemu pozitivno 53 doktora, 6 apotekara, 10 stomatologa, 44 sestre i tehničara i pet administrativnog osoblja.

U samoizolaciji je, kazao je, 21.071 osoba. 1446 zdravstvena radnika je u samoizolaciji, a 3829 osoba u samoizolaciji su kontakti oboljelih.

Ministar unutrašnji poslova Davor Božinović kazao je da se mijenja odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta na način da se mijenja način izdavanja propusnica.

“Propusnice će se izdavati na rok od 1 do 14 dana, ovisno o razlogu za koji se izdaju. Ako neko od izdavatelja neće biti u mogućnosti izdati, to će učiniti Civilna zaštita”, izjavio je Božinović.

Izvor


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.