Tužilaštvo u Tuzli istražuje kako je bivši ministar doktorirao uprkos zabrani zbog koronavirusa


Tužilaštvo Tuzlanskog kantona otvorilo je predmet vezan za odbranu doktorske disertacije Bahrudina Hadžiefendića, a koja je obavljena dan nakon što je Senat Univerziteta u Tuzli donio zabranu zbog epidemije koronavirusa.

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona otvorilo je predmet vezan za odbranu doktorske disertacije Bahrudina Hadžiefendića, a koja je obavljena dan nakon što je Senat Univerziteta u Tuzli donio zabranu zbog epidemije koronavirusa.

U cilju zaštite zdravlja studenata i zaposlenika Univerziteta u Tuzli i prevencije pojave zaraze koronavirusom, Senat ove visokoškolske ustanove je na vanrednoj sjednici održanoj 26. marta 2020. godine donio odluku koja se, između ostalog, odnosila na zabranu polaganja ispita za redovne i vanredne studente te odbrane diplomskih radova, magistarskih radova i doktorskih disertacija do 30. aprila 2020. godine.

Dan kasnije Bahrudin Hadžiefendić, bivši kantonalni ministar zdravstva i trenutni ljekar u UKC-u Tuzla, odbranio je doktorsku disertaciju na Univerzitetu u Tuzli.

Kako je potvrđeno za Klix.ba, Tužilaštvo Tuzlanskog kantona formiralo je predmet u vezi sa spomenutom odbranom doktorske disertacije.

Glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva u Tuzli Admir Arnautović za Klix.ba je kazao da ova pravosudna institucija vrši provjere u saradnji s istražiteljima Ministarstva unutrašnjih poslova TK.

“Izuzeta je sva relevantna dokumentacija koja se vezuje za događaj. Uzimaju se izjave određenog broja ljudi, a vrše se i neke druge provjere i istražne radnje da bi se utvrdile sve okolnosti koje se vezuju za ovaj događaj”, kazao nam je Arnautović.

Javnost je oštro reagovala na spomenutu odbranu doktorske disertacije, posebno nakon informacije da je među onima koji su se nalazili u prostoriji u kojoj se vršila odbrana doktorske disertacije bila i osoba za koju se kasnije ispostavilo da je zaražena koronavirusom.

Na spornu odbranu doktorske disertacije regaovala je i Kantonalna ljekarska komora te premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović.

On je kazao da Kantonalna vlada oštro osuđuje ovakav potez, naglasivši da je riječ o ekscesnoj situaciji koja je praktično mogla uvesti infekciju koronavirusa u Klinički centar u Tuzli.

“U ovom vremenu nije trebalo pristupiti ovakvim aktivnostima i to je Krizni štab TK naredio. Neposredno po spoznaji da je jedan od kolega s Kliničkog centra bio član komisije za odbranu doktorske disertacije, u kasnim noćnim satima u petak sam ga kontaktirao i rekao da bude isključen iz sistema. On je trenutno pod nadzorom”, kazao je jučer Tulumović.

Izvor


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.