Trka “Beograd – Banjaluka” biće u julu ili septembru


Međunarodna biciklistička trka “Beograd – Banjaluka” biće održana početkom jula ili u septembru, jer su organizatori bili primorani da je prolongiraju zbog pandemije virusa korona.

Vladimir Kuvalja, direktor trke, već je preduzeo sve neophodne mjere kako bi biciklisti iz tridesetak zemalja svijeta i po 14. put prevezli kilometre od Beograda do Banjaluke.

“Međunarodnoj biciklističkoj federaciji smo već poslali prijedloge dva nova termina. Naša velika želja je da ne prekidamo tradiciju koja je počela 2007. godine, ali prije svega moramo da mislimo na zdravlje i da se izborimo s ovom pošasti”, rekao je Kuvalja i dodao:

“Vjerujem da ćemo uspjeti u tome, kao što smo preko glave preturili i mnogo veće probleme i da ćemo se vratiti normalnim aktivnostima. Naš prvi prijedlog je da održimo trku početkom jula, odmah nakon ‘Trke kroz Srbiju’ koja i ove godine startuje u Istočnom Sarajevu. Rezervna opcija je septembar, pa ćemo vidjeti šta će da nam ponude ljudi iz UCI-ja”.

Prema prvobitnom planu, trka je trebalo da bude održana od 22. do 25. aprila, ali je već sada jasno da nema uslova da se održi u ovom terminu. Bez obzira na odlaganje trke, etape Beograd – Bijeljina, Bijeljina – Vlasenica, Brčko – Teslić i Derventa – Banjaluka bi trebalo da ostanu nepromijenjene.

“Svjesni smo da je sport trenutno potpuno u drugom planu, ali sam poslije neformalnog kontakta s resornim ministarstvom i čelnicima nekoliko gradova domaćina spoznao njihovu veliku želju da završimo započeti posao. Nadam se da će tako i biti”, kazao je Kuvalja, koji je i sam svjestan da će kompletno društvo osjetiti posljedice pandemije:

“Neodržavanje trke bio bi dupli poraz za nas. Ipak, vjerujem da će na kraju sve biti u redu i da ćemo ponovo biti dobri domaćini. Možda će i trka biti vjesnik našeg novog početka i pobjede nad virusom”.

Treba dodati da će Banjaluka iduće godine biti domaćin Granfondo Svjetskog prvenstva u biciklizmu, te da je sljedećeg mjeseca grad na Vrbasu trebalo da bude domaćin kvalifikacione trke za ovogodišnje prvenstvo u Vankuveru. Kuvalja je istakao da je moralo da dođe do pomjeranja i ove trke.

“Novi termin je početak avgusta. Čak i ako se situacija smiri do sredine maja, nismo željeli da preuzmemo nepotreban i neodgovoran rizik i dovedemo ljude iz svih krajeva svijeta. Bolje je da se strpimo mjesec ili dva, nego da napravimo kontraefekat”, zaključio je Kuvalja.

Izvor


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.