Treća žrtva korona virusa u Srbiji


U Beogradu je pre dva sata preminula žena starosti 60 godina u bolnici „Dragiša Mišović“, što je treća žrtva korona virusa u Srbiji, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prema njegovim rečima, preminula nije imala tešku kliničku sliku.

Nakon sastanka sa kineskim ekspertima, predsednik je rekao da će se u Srbiji promeniti pristup i politika uz pomoć kineskih prijatelja i da će krenuti masovna testiranja, što će početi u narednih 48 sata.

„Imamo dovoljno testova za prvih nekoliko dana masovnog testiranja. Želimo da tretiramo sve koji su zaraženi. To znači da ćemo imati više i lečenih pacijenata“, objasnio je Vučić, dodavši da će biti hospitalizovani i slučajevi sa najblažim simptomima.

Naglasio je i da u Srbiji se neće proširivati policijski čas, ali da se već narednih dana očekuju prve kazne od tri do 12 godina zatvora za sve one koji budu kršili pravilo samoizolacije.

– O daljim merama ćemo odlučivati nakon ove promene pristupa, dodao je Vučić.

Kada je reč o ekonomiji, naveo je da se priprema veliki paket mera i da neće biti smanjenja plata u javnom sektoru.

– Program će biti baziran na onima koji su najviše izgubili, a to su turizam i servisne usluge, ali i privatni sektor. Reč je o novcu od 2,5 do 4,5 milijarde. Sledeća penzija se neće isplaćivati iz dva dela, već će 10. aprila biti isplaćena cela sa dodatkom od 4.000 dinara, naveo je Vučić.

On je dodao da će sa detaljnim program izaći za desetak dana.

– Posebnu pomoć i podršku će imati oni u privatnom sektoru koji ne budu otpuštali ljudi. To je način da ih motivišemo da zadrže radnike, a država će naći načine da im pomogne, ocenio je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je večeras da će država pomoći kompanije koje ne budu otpuštale radnike.

On je na konferenciji za medije u Vladi Srbije naveo da „ne može da primorava ili tera“ poslodavce da ne otpuštaju radnike, ali da oni „treba da imaju u vidu“ da će država pokušati da im ukaže značajnu i veliku državna pomoč država pomoći ukoliko ne budu otpuštali svoje radnike.

Vučić je rekao da je ranije danas razgovarao sa Srpskim članom predsedništva BiH Miloradom Dodikom, koji je tražio podršku i pomoć Srbije u vidu doniranja lekova i medicinske opreme.

„Republici Srpskoj pomoći ćemo koliko možemo, ali dobili smo i nekoliko poziva i iz Bosne i Hecegovine i mi ćemo gledati da u skladu sa svojim mogućnostima da ni na koji način ne ugrozimo potrebe i pozicije Srbije da pomognemo svim tim ljudima“, rekao je predsednik.

On je naveo da su oni tražili dozvolu izvoza oko 15.000 tona pšenice za Republiku Srpsku, kao i za BiH, ali i po 10.000 i po 5.000 tona kukuruza i soje.

„Nešto ćemo u brašnu, nešto u pšenici, da i mlinarima našim u Srbiji ostavimo neki posao“, rekao je Vučić.

On je dodao da isto važi za Crnu Goru i Severnu Makedoniju.

Na kraju je zamolio sve građane da „izdrže u svojim kućama“.

U Srbiji je danas registrovano još 27 slučajeva zaraze korona virusom. Ukupno 249 potvrđenih slučajeva COVID 19, saopšteno je na konferenciji za medije Kriznog štaba u Vladi Srbije.

Prema izjavi epidemiologa Predraga Kona, od poslednjeg izveštaja juče do danas do 15 časova testirani su uzorci 61 osobe od kojih je 27 pozitivno i 34 negativno na novi korona virus.

Od 27 potvrđenih slučajeva od poslednjeg izveštaja, njih 19 je hospitalizovano, stabilnog opšteg stanja, dok njih osam ima lakšu kliničku sliku i nalaze se u kućnim uslovima.


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.