Štab RS-a: Iz Italije hitno evakuisati svu djecu i osobe mlađe od 22 godine


Štab za vanredne situacije traži od Vijeća ministara BiH da preko Ministarstva vanjskih poslova i diplomatsko-konzularnih predstavništava poduzme sve neophodne mjere na evakuaciji djece i mlađih starosti od 15 do 22 godine koji su se zatekla u Italiji zbog sportskog usavršavanja i da obezbijedi njihov ulazak u BiH.

Štab za vanredne situacije traži od Vijeća ministara BiH da preko Ministarstva vanjskih poslova i diplomatsko-konzularnih predstavništava poduzme sve neophodne mjere na evakuaciji djece i mlađih starosti od 15 do 22 godine koji su se zatekla u Italiji zbog sportskog usavršavanja i da obezbijedi njihov ulazak u BiH.

Štab zadužuje Ministarstvo porodice, omladine i sporta za koordinaciju aktivnosti, a zaključak stupa na snagu danom donošenja. Donio je i Zaključak o rješavanju pitanja odvijanja teretnog drumskog saobraćaja.

Štab traži od Vijeća ministara da se formira tim za pregovore sa Hrvatskom po pitanju odvijanja teretnog drumskog saobraćaja u kojem bi učestvovali i predstavnici entiteta i Brčko distrikta.

Granični prijelazi

Štab traži da se preko graničnog prelaza Bosanski Šamac omogući prelazak teretnih motornih vozila koji vrše tranzit preko Hrvatske za sve zemlje, što sada nije slučaj.

Također, traži se da se na graničnom prelazu B. Šamac, koji je jedan od tri granična prelaza sa Hrvatskom, za tranzit teretnih motornih vozila kroz Hrvatsku omogući prisustvo i veterinarske inspekcije.

Štab u ovom zaključku traži i da se tranzit teretnih motornih vozila kroz Hrvatsku odvija bez formiranja konvoja, te da se tranzit omogući i preko graničnog prelaza Izačić.

Od Vijeća ministara se traži i da se formira tim za pregovore sa Srbijom po pitanju odvijanja teretnog drumskog saobraćaja u kojem bi učestvovali i predstavnici entiteta i Brčko distrikta. Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja.

Donesen je i zaključak o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u Republici Srpskoj.

Zaključkom se daje ovlasti Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske za provođenje postupka javnih nabavki sredstava za održavanje higijene, medicinskih sredstava i zaštitne opreme za potrebe zdravstvenog sistema Republike Srpske dok je na snazi Odluka o proglašenju vanredne situacije u Republici Srpskoj.
Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja.

Republički štab za vanredne situacije donio je i Zaključak o nabavci neophodnih sredstva za potrebe zdravstva i civilne zaštite Republike Srpske.

Izvođenje nastave

“U cilju smanjenja uticaja novog koronavirusa, Štab za vanredne situacije predlaže Vijeću ministara da putem međunarodnih donacija ili drugih potencijalnih izvora obezbijedi medicinsku opremu za intezivnu njegu, lijekove, kontejnere za smještaj osoba u izolaciji, cisterni za dezinfekciju terena i dostavu pitke vode, kao i druge artikle navedene u Specifikaciji minimalnih potreba koja je u prilogu ovog zaključka. Specifikacija iz tačke 1. ovog zaključka je sastavni dio ovog zaključka – navodi se u zaključku koji stupa na snagu danom donošenja.

Štab za vanredne situacije donio je i Zaključak o organizovanju vaspitno-obrazovnog rada na daljinu.

Ovim zaključkom obavezuju se sve osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj da organizuju vaspitno-obrazovni rad, odnosno nastavu na daljinu korištenjem sredstava elektronske komunikacije.

“Izvođenje nastave na daljinu iz tačke 1. ovog zaključka za učenike osnovnih škola organizuje se od 17. marta 2020. godine, a za učenike srednjih škola od 23. marta 2020. godine. Zadužuje se Ministarstvo prosvjete i kulture i Republički pedagoški zavod da obezbijede modele nastave na daljinu – navodi se u Zaključku i dodaje da će način izvođenja nastave biti propisan posebnom Instrukcijom koju donosi ministar prosvjete i kulture.

Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja i primjenjuje se do 30. marta 2020. godine, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

Izvor


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.