Srbijanski epidemiolog: Nije potrebno uvođenje 24-satne zabrane kretanja


Srbijanski epidemiolog Predrag Kon izjavio je u utorak da uvođenje 24-satne zabrane kretanje nije potrebno, ukoliko građani budu disciplinirani.

Srbijanski epidemiolog Predrag Kon izjavio je u utorak da uvođenje 24-satne zabrane kretanje nije potrebno, ukoliko građani budu disciplinirani.

Kon je rekao da je preduvjet za uvođenje 24-satne zabrane kretanja “ozbiljno pogoršanje situacije” i naveo da to onda znači “nagli skok broja zaraženih i umrlih”, prenosi Beta.

Epidemiolog je naveo da će se kroz pet ili sedam dana, koliko u 90 posto slučajeva traje inkubacija, vidjeti da li je u pitanju ozbiljniji pad novozaraženih, ili su brojke posljedica zagušenja na institutu Torlak.

On je kazao da se teže posljedice zaraze virusom pojavljuju dvije sedmice poslije otkrivanja, što bi u slučaju skoka broja zaraženih značilo mnogo više ljudi na respiratoru, kao i onih kojima je život ugrožen.

Podsjećamo, uvođenje strožih mjera u suzbijanju epidemije koronavirusa, uključujući i 24-satni policijski sat, najavio je u nedjelju navečer srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

“Imamo najstrožije mjere u Evropi, ali se nećemo ustezati da iduće sedmice uvedemo dvadesetčetverosatni policijski sat na 14 dana, ako ne budu bolji rezultati. Ako se ne budemo držali mjera, očekujte narednih dana tu odluku”, rekao je Vučić u intervjuu za TV Prva.

Izvor


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.