Slovenska vlada pojačala ograničenja kako bi suzbila epidemiju


Slovenska vlada uvodi nova ograničenja kretanja kako bi suzbila širenje epidemije koronavirusa, objavljeno je nakon sjednice u subotu večer.

Slovenska vlada uvodi nova ograničenja kretanja kako bi suzbila širenje epidemije koronavirusa, objavljeno je nakon sjednice u subotu večer.

Objekti i zgrade s više stanova morat će se dezinficirati najmanje dva puta dnevno, posebno kvake ulaznih vrata, rukohvati ograda, tipke dizala u kojima se neće smjeti voziti više stanara odjednom, nego “pojedinačno”.

U trgovinama će, prema novoj uredbi, od ponedjeljka između 8 i 10 sati ujutro smjeti kupovati samo invalidi, trudnice i penzioneri, prenosi Hina.

Budući da sredinom iduće sedmice istječe vladina uredba o zabrani ulaska putnika u Sloveniju iz nečlanica EU-a, vlada ju je odlučila produžiti za još dvije sedmice.

Zbog učestalih kršenja preporuka o kretanju, vlada bi mogla zabraniti da ljudi napuštaju općine u kojima žive.

Vlada je na sjednici dovršila zakonski paket pomoći gospodarstvu i stanovništvu u vrijeme epidemije koronavirusa vrijedan oko 3 milijarde eura.

U Sloveniji je zaraza koronavirusom do sada potvrđena kod 684 osoba. Od devet umrlih, osam preminulih je iz domova umirovljenika na koje se zaraza proširila i koji vladi i zdravstvenim djelatnicama zadaju najviše brige.

Trenutno je u domovima za starije zaraženo 83 štićenika, a oboljelo je i 32 djelatnika tih ustanova.

Izvor


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.