Slavni dramaturg Terens Meknali preminuo od korona virusa


Američki dramski pisac Terens Meknali, jedan od prvih uspješnih autora koji su u pozorištu progovorili o temi homoseksualnosti, umro je u utorak u 81. godini od komplikacija povezanih s korona virusom, rekao je njegov agent.

“Potvrđujem tu tužnu vijest – Terens Meknali je umro u bolnici u Sarasoti, na Floridi”, rekao je Met Polk, njegov agent.

Terens Meknali, dramski pisac nagrađen četirima nagradama Toni – koju dodjeljuje Brodvej – bolovao je od raka pluća od kojeg se izliječio, ali je uvijek patio od kronične opstruktivne bolesti pluća, dodao je Polk.

Najpoznatija su mu djela “Master Class” – komad izveden u Parizu 1997. sa Feni Ardant u glavnoj ulozi – muzička komedija Poljubac žene pauka i “Ragtime”.

Bio je homoseksualac, što je otvoreno priznao, a pisao je o homofobiji i aidsu, što su bile teme njegove drame “Lips Together”, “Teeth Apart” koja se prvi put izvela 1991.

Početkom 2000-ih njegov komad “Corpus Christi” nastao u Sjedinjenim Državama 1997. izazvao je skandal nakon izvođenja u nekolikim zemljama. U njemu je Krist prikazan kao gay kojeg je zaveo Juda.

Terens Meknali je među prvim slavnim osobama koje su umrle od Covida-19, nakon Manua Dibanga, kamerunskog saksofonista i legende afro-jazza koji je umro u 86. godini.Izvor


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.