Škola u Goraždu pravi vizire za medicinske radnike, prvih deset već isporučeno


Prvih deset vizir maski čija je izrada počela u Srednjoj stručnoj školi “Džemal Bijedić” predato je Kantonalnoj bolnici Goražde za potrebe ljekara i medicinskog osoblja u borbi protiv koronavirusa.

Prvih deset vizir maski čija je izrada počela u Srednjoj stručnoj školi “Džemal Bijedić” predato je Kantonalnoj bolnici Goražde za potrebe ljekara i medicinskog osoblja u borbi protiv koronavirusa.

Menadžment i uposlenici ove škole već nekoliko dana rade na izradi vizir maski. Škola “Džemal Bijedić” tako je postala dio akcije koja se provodi istovremeno u cijeloj BiH, a cilj je pomoći ljekarima i medicinskom osoblju koji su “na prvoj liniji” u borbi protiv pandemije koronavirusa.

“S obzirom da je nastava u školama obustavljena i da se odvija online nastava, ovaj dio posla radimo u prostorijama škole 24 sata, organizovani smo u dvije smjene i deset vizira već smo isporučili Kantonalnoj bolnici. Sada radimo i za druge potrebe, za one koji rade u gasulhanama, pa ćemo opet raditi za bolnicu. Radit ćemo sve dok bude potrebe. Privrednik Nihad Ćulov nam je izradio stakla za vizire i on će također raditi komplete. Svi se trudimo dati doprinos u aktuelnoj situaciji”, kaže Sedin Hadžimusić, direktor škole.

Profesor informatike Redžep Mašala ističe da su u funkciji dva 3D štampača koji su stalno u pogonu.

“Mi smo se uvezali u širu akciju, škola je osigurala opremu, dobili smo modele koje su inžinjeri projektovali, nacrtali i modelirali. U roku od 24 sata možemo isprintati osam vizir maski. Mi ovdje radimo nosače, a u kontaktu smo s grupom koja će nam poslati zaštitne plastike kako bismo sve kompletirali i poslali medicinskom osoblju”, ističe Mašala.

Mašala dodaje da ovaj posao traži i vrijeme i koncetraciju, ali da je u ovom trenutku najvažnije biti od koristi građanima.

Akcija izrade vizira u cilju pomoći ljekarima i medicinarima odvija se i u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Goraždu i drugim gradovima.

Izvor


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.