Sjećanja na period 1992-1995: Sarajevo obilježava dane najduže opsade u modernoj historiji


Peti april je Dan obilježavanja opsade Sarajeva 1992-1995. Tim povodom je na sarajevskoj Vijećnici postavljena zastava s ljiljanima odnosno zastava Republike BiH.

Peti april je Dan obilježavanja opsade Sarajeva 1992-1995. Tim povodom je na sarajevskoj Vijećnici postavljena zastava s ljiljanima odnosno zastava Republike BiH.

“Grad heroj izdržao je najdužu opsadu u modernoj historiji čovječanstva koja je trajala 1.425 dana. Tokom opsade 11.541 civila je izgubilo živote, od čega je ubijeno 1.601 dijete, a preko 50.000 civila je lakše ili teže ranjeno”, naveli su iz Gradske uprave Sarajeva.

Dana 5. aprila 1992. godine počela je najduža opsada jednog grada u novijoj historiji svijeta. Snage Jugoslovenske armije u saradnji s novoformiranom Vojskom RS zauzele su Ilidžu, napadnuta je Policijska škola na Vracama, a na Marijin-dvoru pale su prve žrtve opsade Sarajeva.

Posljednji u nizu protesta građana Sarajeva, a koji su organizirani zbog skretanja pažnje vlasti na važnost mirnog rješenja tenzija, završeni su u krvi nakon što su velikosrpski snajperisti s Jevrejskog groblja pogodili i ubili Suadu Dilberović i Olgu Sučić.

Foto: Klix.ba

Tog presudnog dana zabilježena je i prva razmjena vatre upravo u centru grada, a nedugo zatim počelo je neselektivno granatiranje ulica, stambenih zgrada, policijskih objekata i zgrada u kojima su odsjedale institucije tadašnje RBiH.

Procjenjuje se da je oko 500.000 projektila ispaljeno na grad za vrijeme opsade, dok je zabilježeno da je dana 22. jula 1993.g. na grad ispaljeno rekordnih 3.777 projektila. Na grad je dnevno u prosjeku ispaljivano 329 granata.

Posted by JU Fond Memorijala KS on Saturday, April 4, 2020

Postoje historiografi koji za početak osade Sarajeva uzimaju 1. mart 1992. godine, obzirom da su se već tada pojavile barikade na ulicama od strane paravojnih formacija SDS-a, stranke koja je nezadovoljna rezultatima referenduma provedenog na taj dan i dan ranije, na ovaj način odreagovala i Sarajevo paralizovala u komunikacijskom smislu.

Postoje i oni koji za početak opsade uzimaju 2. maj 1992. godine i napad JNA na Predsjedništvo RBiH, ali koji god od pomenutih datuma da se uzme, neće se promijeniti suština, a to je da je opsada Sarajeva najduža opsada jednog grada (pored toga bitno je dodati i glavnog grada) u modernoj historiji ratovanja.Izvor


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.