Screen Daily preporučio film Srđana Dragojevića


​Cjenjeni filmski i esnafski medij Screen Daily u sveobuhvatnom tekstu grupe autora nazvanom “42 evropska filma koji će privući direktore filmskih festivala” jedan odjeljak posvetio je i “Nebesima”, novom filmu srpskog sineaste Srđana Dragojevića.

“Nebesa” su jedan od samo šest filmova iz Centralne i Istočne Evrope koji su preporučeni u pomenutom tekstu.

Navodi se da Dragojević, autor filmova “Mi nismo anđeli”, “Lepa selo lepo gore”, “Rane”, “Parada”http://feedproxy.google.com/”pruža nekonvencionalan pogled na tranziciju u postkomunističkom društvu u Nebesima, toj mračnoj komediji sa elementima fantastike’.

Ovaj film se sastoji iz tri priče koje su smještene u 1993, 2001. i u 2026, a riječ je o adaptaciji kratkih priča francuskog pisca Marsela Emea.

Projekat ovog ostvarenja je podržan na konkursu Filmskog centra Srbije za sufansiranje proizvodnje domaćeg igranog dugometražnog filma, kao i od strane evropskog fonda Eurimages.

Nastaje u koprodukciji Srbije, Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Njemačke.

Kako iz FCS objašnjavaju, novi film Dragojevića je priča o čudima.

U pitanju je neobična i provokativna komedija o izazovima hrišćanstva u 21. vijeku i o tome kako prava, autentična čuda poslata ljudima sa nebesa danas kod njih mogu da izazovu zabunu i često, suprotan efekat.

Radnja prati isprepletene sudbine šest glavnih likova u tri različita vremenska perioda.

Film Nebesa je, po rediteljevim riječima, “hrišćanska alegorija”.

“Riječ je o tri Božja čuda u srednjovekovnom smislu, koja se dogode u današnje vrijeme, onako kao u vrijeme ranog hrišćanstva. Svi smo se poslije pola vijeka komunizma i ateizma vratili na hrišćanstvo, ali još učimo da budemo hrišćani. Nekada učimo pomoću grešaka, a nekada učimo na smešan način“, istakao je Dragojević.

Uloge u filmu uloge tumače Goran Navojec, Ksenija Marinković, Bojan Navojec, Nataša Marković, Anđelka Prpić, Miloš Samolov, Srđan Todorović, Nikola Pejaković, Ana Mandić, i drugi.

Osim Dragojevićevog najnovijeg filma u pomenutom tekstu istaknuti su i novi filmovi Lea Karaksa, Pola Ferhovena, Brune Dimona, Majiven, Fransoa Ozona, Beoua Žakuoa, Tomasa Vinterberga, Nanija Moretija…Izvor


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.