Rukopis stihova pjesme Bitlsa “Hey Jude” prodat za 910.000 dolara


Papir na kojem je Pol Makartni rukom napisao stihove čuvene pjesme “Hey Jude” prodat je za 910.000 dolara na aukciji u Los Anđelesu održane u petak na 50. godišnjici od raspada lengendarne britanske grupe “Bitls” (The Beatles).

Kalifornijska aukcijska kuća Džulijen (Julien's Auctions) saopštila je da je to pet puta veći iznos od očekivanog, i dodala da je prodaja bila onlajn zbog epidemije korona virusa.

Na aukciji je ponuđeno 250 predmeta, medju kojima gitare, rijetki vinili i predmeti sa posvetom koji su pripadali bendu.

Makartni je napisao stihove pjesme “Hey Jude” poslije drugog raskida – razvoda Džona Lenona sa prvom suprugom Sintijom, koju je tada varao sa japanskom umjetnicom Joko Ono.

Pjesma je posvećena Lenonovom sinu Džulijanu kao utjeha zbog razvoda roditelja. Pjesma se prvobitno zvala “Hey Jules”.

Na aukciji je za 83.200 dolara prodat rukom napisan scenario za spot pjesme “Hello, Goodbye2 (1967). Za 32.500 dolara je prodata pepeljara koju je bubnjar Ringo Star koristio u studiju Ebi road (Abbey Road) šezdesetih godina.

Biltsi su se zvanično raspali 10. aprila 1970. godine, a 50 godina poslije raspada, taj legendarni bend ostaje među najpopularnijim u svijetu.Izvor


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.