PREVARA Golman kojem su se ljekari borili za život NIJE BIO NA RESPIRATORU, niti je na intenzivnoj njeziSvijet sporta krajem prošle sedmice uzdrmala je priča o borbi za za život slavnog golmana, koji je zaražen novim, SARS-CoV-2 tipom korona virusa.

Ruštu Rečber, legendarni čuvar mreže reprezentacije Turske, je odvežen prošle nedelje u bolnicu nakon što je potvrđeno da je zaražen pomenutim virusom, a onda je neko od turskih novinara vidio na društvenim mrežima da mu se “ljekari bore za život” i to objavio. Drugi mediji su odmah dodali da je “na respiratoru”, treći da mu se stanje “dramatičnom brzinom pogoršava”…

Čak su i prenosili reči njegove žene Isil na tu temu, spojivši tri pomenuta pojma u jednu rečenicu (“Užasnuti smo koliko se brzo pogoršava njegova zdravstvena situacija. Sada je na respiratoru, ljekari mu se bore za život”, rekla je navodno supruga 46-godišnjeg Rečbera). Međutim, to uopšte nije tačno!

Naime, čuveni turski list “Hurijet” je celu ovu zavrzlamu razriješio uspjevši da kontaktira i gospođu Rečber i samu bolnicu, a stvari stoje ovako:

“Prvo moram da kažem da informacije o tome da mi je muž u bolničkoj sobi sa intenzivnom njegom, srećom, uopšte nisu tačne. Bolje smo malo… Naš tretman se nastavlja prilično stabilno, u običnoj sobi bolnice u kojoj je smješten. Nadamo se da ćemo biti bolje. Beskrajno vam hvala na interesovanju”, rekla je Isil za “Hurijet.

Foto: Daniel Krug/EPA

A sama bolnica je, u vidu saopštenja, istakla sledeće:

“Dobre vijesti u vezi sa našim bivšim reprezentativnim čuvarom mreže, Ruštuom Rečberom, koji je primljen kod nas 29. marta sa dijagnozom korona virusa. Naš specijalista za infektivne bolesti, Serap Genčer, i specijalista plućnih bolesti, Glčihan Ozkan, koji se brinu o njegovom zdravlju, izjavljuju za javnost sljedeće: Ruštu Rečber, kome je dijagonstifikovan Covid-19 i koji je dovežen kod nas u nedelju, nastavlja da bude u izolovanoj sobi, a o njemu se brinemo kao i o svakom običnom pacijentu na tom spratu. Generalno govoreći, njegovo zdravstveno stanje je bolje iz dana u dan”, prenosi Sportblic.

Dakle… niti je Rečber na respiratoru, niti mu se ljekari bolje za život, niti mu se stanje pogoršava, već naprotiv, poboljšava. Više će sve ovo, ako se čuveni golman oporavi, biti lekcija za turske kolege koje su “poletjele” za informacijom sa društvenih mreža, a da nisu ni proverile kako je pravo stanje. Srećom po slavnog čuvara mreže, ništa od pomenuta tri navoda o njemu nije bilo tačno, ma koliko da je svijet sada zgrožen prevarom do koje se došlo – trčeći za senzacionalizmom.

Podsjetimo, Ruštu Rečber je rekorder po broju nastupa za tursku reprezentaciju sa 120 utakmica, a branio je za nekoliko turskih klubova.

Najveći trag ostavio je u Fenerbahčeu čiji je član u dva mandata bio ukupno 11 godina. od 2003. do 2006. godine branio je za Barselonu, a karijeru je završio u kao gomana Bešiktaša 2012. godine.

U Turskoj je do četvrtka zabilleženo 15.679 inficiranih novim korona virusom, ljekari su saopštili da su se 333 osobe u potpunosti oporavile, a 277 pacijenata je, nažalost, izgubilo bitku sa Covid-19, teškim oboljenjem pluća koje SARS-CoV-2 izaziva.

Izvor


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.