Preduzetnicima smanjen godišnji paušal za 360 maraka


BANJALUKA – Vlada Republike Srpske donijela je na današnjoj redovnoj sjednici Uredbu kojom se godišnji paušalni porez za samostalne preduzetnike smanjuje sa 600 KM na 240 maraka.

Ministar finansija Zora Vidović, kazala je kako su gotovo svi samostalni privrednici imali naređenje da ne mogu raditi te da su bili veoma pogođeni mjerama donesenim u cilju suzbijanja pandemije virusa korona.

Takođe za sve one koji ne rade po odluci republičkog ili lokalnog štaba kao što su trgovine, ugostiteljske radnje i drugi u zanatskoj djelatnosti u aprilu će biti uplaćene minimalne plate i doprinosi“, kazala je Vidovićeva i dodala kako na tu pomoć mogu računati i oni koji su zbog otežanih uslova prestali sa radom.

Takođe Vlada je donijela Uredbu kojom je priređivače igara na sreću, a koji takođe nisu radili, oslobodi plaćanja obaveznog paušala po aparatu.

To je opravdano i objektivno“, kazala je Vidovićeva.

Ona je podsjetila i da su ranije donesene odluke kojim se privrednicima prolongiraju rokovi za plaćanje poreskih obaveza, poput poreza na dobit koji se plaćao do 31. marta a čija je uplata prolongirana do 30. juna.

Takođe, pomjereni su i rokovi za plaćanje brojnih republičkih, gradskih i opštinskih taksi i naknada za drugo polugodište, u kojem će biti omogućeno plaćanje tih obaveza u ratama.

Razmišljali smo i o onima koji imaju rješenje o reprogramu. Uveli smo moratorij na plaćanje do 30. juna bez zateznih kamata“, kazala je ministrica.


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.