Pozorišna sezona u znaku krize


NOVI SAD – Dramaturg Svetislav Jovanov objavio je selekciju 65. “Sterijinog pozorja” koje će pod sloganom “Stvarnost čudnija od mašte” biti održano od 26. maja do 3. juna, a u zavisnosti od razvoja aktuelne situacije u vezi s virusom korona, saopštava Srpsko narodno pozorište, postoji mogućnost i pomjeranja termina.

“Pozorišta u Srbiji završavaju sezonu 2019/2020. u znaku duboke egzistencijalne krize, ali, isto tako, barem kad govorimo o najrelevantnijem što su ova pozorišta iznedrila, u znaku povišene umetničke i društvene samosvesti. U čemu se sastoji ovaj (prividni) paradoks? Najvidljiviju stranu krize otkrivaju kvantitativni pokazatelji”, kazao je Jovanov, istakavši da je broj izvedenih premijera u 2019. godini na istorijskom minimumu kako u pogledu ukupne “domaće produkcije”, tako i kada je riječ o praizvedbama savremenih domaćih drama.

Za razliku od prethodne sezone, dodaje selektor festivala, kada su realizovane 52 domaće produkcije, od čega 35 spada u praizvedbe, u ovom razdoblju broj domaćih produkcija pao je na 38 – od čega 27 praizvedbe domaćeg dramskog teksta, koncepta, ili, pak, dramatizacije domaće proze.

“Očigledno je da su kriznom stanju doprineli pogoršanje finansijskih prilika, neredovni ili manji budžeti, kao i organizaciono-strukturne teškoće, nemogućnost zapošljavanja stručnih i umetničkih profila, ali glavni problem je odsustvo dugoročnih, ponekad i kratkoročnih repertoarskih koncepcija”, ističe Jovanov.

Ipak, nastavlja Jovanov, premda je niz institucionalnih ustrojstava, planova i faktora djelovao na štetu protekle pozorišne sezone, ona se nije završila katastrofalno – štaviše, nadmašila je nivo prosječne.

“Suočeni sa mnogobrojnim vidovima krize, ovi autori su, vođeni strašću i samosvešću, okrenuli se stvarnosti – kao konkretnoj inspiraciji, povodu, materijalu ili sagovorniku”, zaključuje Jovanov.

Takmičarski program

“Smederevo 1941”, pisac i režija Ana Đorđević; Srpsko narodno pozorište Novi Sad

“Radnička hronika”, pisac Petar Mihajlović, režija Veljko Mićunović; Narodno pozorište “Nepszihaz”, Subotica

“Maratonci trče počasni krug”, pisac Dušan Kovačević, režija Paolo Mađeli; “Magyar Szinha”, Budimpešta

“Semper idem”, pisac Đorđe Lebović, režija Gorčin Stojanović; Narodno pozorište Sombor

“Kretanje”, pisac Dimitrije Kokanov, režija Jovana Tomić; “Bitef teatar”, Beograd

“Lepa Brena prodžekt”, pisci Vedrana Klepica, Maja Pelević, Olga Dimitrijević, Tanja Šljivar, Slobodan Obradović, koncept i režija Vladimir Aleksić i Olga Dimitrijević; “Bitef teatar “, Beograd

“Ko je ubio Dženis Džoplin?”, pisac Tijana Grumić, režija Sonja Petrović; Srpsko narodno pozorište i Omladinska prestonica Evrope, Opens, Novi Sad

“Gustav je kriv za sve”, koncept i režija Kokan Mladenović;  Pozorište “Deže Kostolanji”, SuboticaIzvor


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.