Posljedice korone trpi i semberska privreda: Zanatlije vape za pomoć


Na području Grada Bijeljina registrovano je oko 200 frizerskih i kozmetičkih radnji, koje od proglašenja pandemije virusa korona ne rade. Radnici su kod kuće, a vlasnici zabrinuti kako da izmire tekuće obaveze i plate.

Semberski privrednici, pa i frizeri i kozmetičari, očekuju pomoć lokalne zajednice i nadležnih republičkih institucija kako bi prevazišli teškoće i nastavili da privređuju.

Od 1.890 aktivnih preduzetnika u Bijeljini oko 30 odsto je zanatskih i preduzetničkih radnji, a sa problemom kako održati poslovanje i zadržati radna mjesta suočavaju se i veliki privredni subjekti.

Predsjednik Udruženja frizera i kozmetičara Grada Bijeljina Vladimir Ninković kaže da zanatlije i privrednici nikada nisu bili u težoj situaciji.

-Kako zaraditi platu, prehraniti porodicu, platiti kredit. Svaka od zanatskih i preduzetničkih radnji zapošljava najmanje tri, pa i više radnika tako da je mnogobrojnim porodicama ugrožena egzistencija – kaže Ninković.

Zabrinuta je i vlasnica kozmetičkog salona Jelena Stankić.

-Pet radnika imam. Značajna sredstva treba obezbijediti za plate i doprinose. Pretpostavljam da većina malih preduzeća nema zalihe da to iznese na duži vremenski period. Mjesec ćemo izgurati, a šta onda. Ni nama ni državi nije u cilju da se radnici otpuštaju, ali ako ne budemo dobili pomoć, bićemo prisiljeni na to – kaže Stankićeva.

Preduzetništvo najranjivije
Preduzetništvo je najranjivija i najugroženija grana u privrednom sistemu, ocjenjuju i u Udruženju “Preduzetnik” .

Predsjednik ovog Udruženja Mile Stević savjetuje članove da obezbijede poslovne prostore, instrumente, uređaje i aparate kako bi, kada ovo prođe, mogli da nastave da nesmetano rade.

-Važno je da poslodavci budu u svakodnevnom kontaktu sa zaposlenima kako bi zadržali radnu snagu – kaže Stević. On dodaje da očekuje od vlasnika poslovnih prostora da obustave naplatu zakupnina, jer bi to zakupcima umanjilo troškove i dosta pomoglo.

I veliki privredni kolektivi bore se da prevaziđu teškoće koje su posljedica pandemije virusa korona. Bijeljinska kompanija “Milojević “ bavi se proizvodnjom  i distribucijom industrijskih gasova i propan-butana, a zapošljava stotinu radnika širom BiH.
Vlasnik preduzeća Slaviša Milojević kaže da je pored ugostiteljskog najugroženiji metaloprerađivački sektor.

-Ne možemo uvesti sirovine, a bilježimo i drastičan pad prodaje. Mi smo smanjili broj radnika, rade samo oni koji su neophodni da bi održali minimum proizvodnje, a preduzeli smo i sve mjere kako bismo ih zaštitili. Nismo nikome dali otkaz, plate za mart ćemo isplatiti, ali će nam predstojeći period biti težak. Mi ćemo čak i u aprilu produžiti ugovore svima koji su radili na određeno. Nećemo otpuštati radnike, ali nam je neophodna podrška nadležnih – kaže Milojević.

Gradska uprava
Gradska uprava Bijeljina najavljuje mjere kojima će pokušati pomoći privrednicima.

Načelnik Odjeljenja za privredu Grada Bijeljina Dejan Savić ističe da će komunalne takse, kao što su taksa za zauzeće javne površine i taksa za isticanje poslovnog imena, biti jedna od tema naredne sjednice Skupštine Grada.
-Cilj nam je umanjiti obaveze privrednika kako bi što lakše prevazišli teškoće. Usvojićemo i program rada Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća kako bi mogli što prije da raspišu javne pozive i isplate podsticaje. U ovogodišnjem budžetu Agenciji je na raspolaganju 80.000 KM – kaže Savić.

Semberski privrednici i od nadležnih republičkih institucija očekuju umanjenje ili oslobađanje dijela kreditnih i poreskih obaveza. Poručuju da je sačuvati zdravlje ljudi prioritet, ali da je važna tema svakako i kako održati poslovanje i zadržati postojeća radna mjesta.

Teško je, mora se priskočiti
I Privredni savjet Grada Bijeljina upozorio je da je neophodno preduzeti sve mjere kako bi privredne aktivnosti održali bar na minimalnom nivou, te nakon završetka pandemije privrednim subjektima omogućili da nastave sa poslovanjem i privređivanjem.

-Cijeli svijet se suočava sa problemima. Granice su zatvorene, sirovina se teško nabavlja, a oni koji koliko-toliko rade, ne mogu svoje proizvode da plasiraju. Mnogi ne mogu da ispoštuju dogovorene rokove, a u pitanje su dovedeni i poslovi koji je tek trebalo da budu realizovani. Sve će se to odraziti na privredu, tako da svi moramo učiniti maksimalno kako bismo štete sveli na najmanju moguću mjeru – kaže predsjednik Privrednog savjeta Grada Bijeljina Milenko Stevanović.


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.