Policijski sat stupio na snagu u Federaciji BiH: Policija patrolira Sarajevom


Na području cijele Federacije BiH tačno u 18 sati stupila je na snagu mjera zabrana kretanja građana ili policijski sat koji će trajati do 5 sati ujutro.

Na području cijele Federacije BiH tačno u 18 sati stupila je na snagu mjera zabrana kretanja građana ili policijski sat koji će trajati do 5 sati ujutro.

Fotoreporteri portala Klix.ba obišli su sarajevske ulice kako bi se uvjerili u kojoj mjeri se poštuje ova naredba Federalnog štaba Civilne zaštite kako policija postupa u izvršenju ove naredbe.

Kako su izvjestili, policijske patrole patroliraju cijelim gradom, a takve prizore su naši fotoreporteri su snimili u samom centru Sarajeva. Tek ponegdje mogao se vidjeti neki prolaznik koji je užurbanim koracima koračao kući.

Treba, pak, naglasiti da se ova zabrana se ne odnosi na sve zaposlene koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti rješavanja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa na području FBiH kao i zaposleni kojima se proces rada odvija u smjenama.

Oni čiji se rad organizuje u smjenama, a među kojima su, primjerice, i novinari, trebaju imati potvrdu poslodavca ovjerenu i potpisanu od odgovorne osobe kojom se potvrđuje da je rad osobe na koju se odnosi potvrda organizovan u smjenama i neophodan za održavanje kontinuiteta djelatnosti.

“U slučaju da se zateknu osobe koje krše Naredbu o zabrani kretanja napominjemo da će isti biti sankcionisani izdavanjam prekršajnog naloga ili podnošenjem zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a propisane sankcije su od 500 do 1.500 KM, odnosno, za roditelje ili staratelje maloljetnika koji počini prekršaj od 400 do 1.200 KM, uz napomenu da će prema onima koji budu zatečeni u prekršaju i nastave sa vršenjem istog, odnosno, eventualno odbiju da postupe po zakonitom naređenju policijskog službenika biti primjenjena mjera lišenja slobode”, saopćeno je danas iz MUP-a KS.

Izvor


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.