“POLEDICA IMA SVOJE INTERESE!” Istorijski trenutak: Zvezda i Partizan izdali ZAJEDNIČKO SAOPŠTENJE!Fudbalski klubovi Partizan i Crvena zvezda odbacili su danas kao netačnu tvrdnju predsjednika Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost (SPFN) Mirka Poledice da “nije istina da su FIFA i UEFA dali preporuke da se smanje plate igračima za 50 odsto”.

“Sindikat profesionalnih fudbalera Nezavisnost je u svom saopštenju iznio niz paušalnih ocjena, ličnih tumačenja i okolnosti koje, jednostavno, ne odgovaraju niti istini niti realnom stanju u mnogobrojnim evropskim fudbalskim klubovima”, ocijenili su beogradski klubovi u zajedničkom saopštenju.

Podsjeća se da je pandemija virusa SARS-CoV-2 najveći svjetski izazov nakon Drugog svetskog rata.

“Evropa je, sticajem okolnosti, razorno zahvaćena dejstvom ovog virusa, a ogromne žrtve i štetu, koja će tek bivati procjenjivana, trenutno podnose najsnažnije fudbalske zemlje: Italija, Španija, Engleska, Francuska i Njemačka. Otkazano je Evropsko fudbalsko prvenstvo. Ogromnu štetu trpe i drugi sportovi: otkazane su Olimpijske igre, tek drugi put u njihovoj modernoj istoriji, kao i najveći teniski svjetski turnir, Vimbldon. Stanje u ovim državama koje, podsjećamo, čine najveći i najdragocjeniji dio evropskog fudbalskog mehanizma, kritično je i odraziće se u najvećoj mjeri na sposobnost prevladavanja i doslovno opstanka mnogih srednjeevropskih klubova, ne u manjoj mjeri i klubova na ovim prostorima”, navode Partizan i Zvezda.

Foto: Andrej Čukić/EPA

“Oholo je i neuko tvrditi da, u vrijeme kada je cijeli svijet odavno već globalno selo, naši klubovi ne treba da brinu budući da će šteta pogoditi ‘samo neke’ bogate evropske klubove koji imaju interes od TV prava. Autor ovog saopštenja prenebregava da pogleda u prošlost i ustanovi kako su izgledali uslovi poslovanja i opstanka sportskih organizacija nakon velikih kriza a ovo je, nesumnjivo, jedna od tri najveće u posljednja dva vijeka. Prosječno inteligentan i informisan sportski radnik, a posebno predsjednik Sindikata, trebalo bi da zna koliko će se ova pandemija odraziti na umanjenje iznosa transfera (sadašnje procjene govore minimum 28 do 46 procenata), opšte likvidnosti klubova i opasnosti od proglašenja bankrota, što je već na pragu jednom nama dobro poznatom slovačkom klubu”, navodi se još u saopštenju i dodaje:

“Svjedoci smo javnih poziva klubovima Đanija Infantina, predsjednika FIFA, i Aleksandra Čeferina, predsjednika UEFA, za hitno smanjenje troškova poslovanja, prvo plata igračima, jer klubovi su i mnogo više od (samo) igrača. To su prepoznali u minhenskom Bajernu, Borusiji Menhengladbah i Barseloni, pa su se njihovi igrači solidarno i javno odrekli dijela svojih primanja kako bi ostali zaposleni mogli da budu koliko-toliko isplaćeni. Klub su i administrativni radnici, ekonomi, ljekari i medicinsko osoblje, radnici na održavanju terena i brojni drugi. Solidarnost je riječ koja danas izaziva divljenje, ali i neophodnost”, prenosi Sportblic.

Kako se dalje navodi, u ova dva kluba igrači imaju primanja znatno iznad prosječnih i u odnosu na ove radnike i ostale građane Srbije.

Foto: Blic/RAS Srbija

“To je u redovnom stanju opravdano jer i njihova karijera traje kraće. Međutim, ovakva pošast zahtjeva vanredne mjere i klubovi nastoje da solidarnošću opstanu. Sve mjere će, naravno, biti usklađene sa pozitivnopravnim propisima Republike Srbije, u prvom redu sa Zakonom o sportu, Zakonom o radu i Zakonom o obligacionim odnosima. Mirko Poledica, predsjednik Sindikata, međutim, ima druge interese. Potpredsjednici ovog Sindikata su advokati koji inače zastupaju profesionalne fudbalere. Ovakav sukob interesa odgovara samo njemu: sukobljavajući igrače sa klubovima, nasuprot opštem interesu, on cilja ostvarenje svog ličnog sitnosopstveničkog interesa. Što više sporova igrača i klubova, misli Poledica, to više novca za njegovu privatnu kamarilu u koju je pretvorio jedno neophodno partnersko tijelo klubovima i igračima”, navode srpski klubovi.

“Mi duboko vjerujemo da naši fudbaleri, kao pravi sportisti, koji bitke vojuju na sportskom terenu, imaju osjećaj za pravdu i pravičnost, za solidarnost u najtežem vremenu. Čovječanstvo može opstati samo solidarno, a ne u skladu sa privatnim Poledicinim namjerama i uvlačenjem igrača u sukobe sa njihovim klubovima. Stojimo čvrsto na stanovištu da samo zajedno možemo opstati i da klubovi i igrači moraju iskazati jedinstvo i solidarnost u ovom teškom vremenu po cijelu našu zemlju i sve njene građane”, navodi se u zajedničkom saopšštenju FK Partizan i FK Crvena zvezda.

Izvor


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.