Plenković: Ovo je najjači potres u Zagrebu u posljednjih 140 godina


Uslijed dvije krize koje su pogodile naše susjede, jutrošnji zemljotresi i borba s koronavirusom, premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković pozvao je građane da zadrže pribranost i slušaju preporuke nadležnih organa.

Uslijed dvije krize koje su pogodile naše susjede, jutrošnji zemljotresi i borba s koronavirusom, premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković pozvao je građane da zadrže pribranost i slušaju preporuke nadležnih organa.

Kako je kazao nakon jutrošnjeg sastanka državnog vrha Hrvatske, ovo je najjači potres koji je pogodio Zagrebu u posljednjih 140 godina. Podsjećamo, prvi zemljotres koji je zabilježen jutros u 6:23 sata, sedam kilometara od Zagreba, bio je jačine 5,5 stepeni po Richteru. Poslije su hrvatsku prijestolnicu pogodila još dva potresa.

“Imamo dvije krizne situacije koje su kotradiktorne jedna drugoj. Stoga ćemo centralizirati sve aktivnosti. Krizni štab će upravljati ovom krizom paralelno s krizom koronavirusa. Molimo građane da pažljivo slušaju upute Kriznog štaba, da ostanu pribrani i da drže razmak upravo onako kakva je bila ranija preporuka Kriznog štaba civilne zaštite”, istakao je Planković.

On je također dodao da će nadležni nastojati da što prije osposobe saobraćajnice i maknu sva oštećenja sa ulica. Plenković ističe i da će pacijenti koji su evakuirani iz bolnica imati sve što im bude potrebno.

“Pregledat ćemo sve zgrade, moramo svi biti na oprezu i jedinstveni. Apeliram na sve sugrađane da bez panike budemo pribrani. Izvještavat ćemo građane o našim sljedećim koracima. Nije ugodno ljudima koji su ispred kuća i vodimo računa da se zaštitimo i držite razmak. Oko 15 sati obavijestit ćemo vas o daljnjim koracima i stanju”, rekao je premijer.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović pozvao je građane da slušaju samo vijesti i informacije nadležnih te da sve drugo zanemare.

U isto vrijeme gradonačelnik Zagreba Milan Bandić istakao je kako panika nije dobar saveznik u ovakvim situacijama.

“Grad Zagreb će dati sve svoje resurse za rješavanje situacije. Gotovo 80 posto Zagrepčana je u objektima s armiranom konstrukcijom, i ja ih na svoju odgovornost pozivam da se vrate kućama. Ostalih 20 posto građana Zagreba, koji su u kućama građenim prije 1950. godine, za njih ćemo vidjeti kako ćemo ih zbrinuti”, rekao je Bandić.

Zaključak državnog vrha Hrvatske jeste kako je kriza s koronavirusom i dalje veća od novonastale sa zemljotresima.

Izvor


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.