Plenković: Hrvatska se bori sa dvije krize, osim zemljotresa dobili smo još 19 zaraženih


Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas na konferenciji za medije kako se ova država bori sa dvije krize i to koronavirusom i zemljotresom. Dodao je kako je broj oboljelih od koronavirusa u ovoj državi porastao na 254 što je 19 novozaraženih od jutros.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas na konferenciji za medije kako se ova država bori sa dvije krize i to koronavirusom i zemljotresom. Dodao je kako je broj oboljelih od koronavirusa u ovoj državi porastao na 254 što je 19 novozaraženih od jutros.

Najavio je da će svi sugrađani koji ne mogu boraviti u stanovima i kućama imati osiguran smještaj u Cvjetnom naselju.

“Dom na Savi je spreman za prihvat svih čiji su stanovi oštećeni. Na telefonski broj koji je objavljen molim da se jave svi koji ne mogu spavati u svojim kućama. Zaista, u idućim satima svi moraju dobiti dobru informaciju o tome kome da se jave. Mi ćemo sljedećih dana osigurati odgovarajući sigurnosni razmak od zgrada i krovova. Moramo voditi računa o tome da neko ne nastrada od posljedica urušenih krovova i dimnjaka. Vojska i policija angažirat će dronove i snimiti situaciju iz zraka. Apelujem na sve – hodajte što dalje od zgrada”, kazao je Plenković.

Plenković je naglasio kako je došlo do značajnog povećanja oboljelih od koronavirusa i da se treba voditi računa o tome da drže distancu od drugih ljudi. Dodao je i to da se od jutros desilo još 30-tak potresa i da se u međuvremenu dogodio još jedan.

“Apelujem da budete oprezni, stiže hladno vrijeme, nije realno da ljudi budu na cesti. Budite iznimno oprezni. Nemamo garanta šta će se zbivati dalje. Budite oprezni, budite u kućama oni koji smatraju da mogu. Nemojmo zaboraviti epidemiju koronavirusa – ona je opsana, nemojmo dopustiti da imamo scenarij iz Italije. Mi ćemo osigurati u centru grada sigurnosni razmak od zgrada. Vidjeli ste da će i vrijeme biti loše, bit će i jak vjetar. Dronovima ćemo snimiti kompletnu situaciju. Hodajte što dalje od zgrada, da ne bi počeli padati crjepovi i dijelovi fasada”, upozorio je premijer Plenković.

Seizmologinja Ines Ivančić je istakla kako je u ovim situacijama najbitnije da se ne paniči te da se prati situacija.

“Uobičajeno je da se dese manji zemljootresi i može se događati nekoliko dana do nekoliko mjeseci. Ne možemo predvidjeti hoće li biti još jedan veliki. Imajmo svi mirnu glavu. Kod svakog zemljotresa radite ono što biste radili kod prvog, ne idite na stepenice, stanite uz čvrsti zid, pazite da ne idete blizu stakla”, savjetovala je Ivančić.

Apelovali su još jednom građanima Hrvatske da se utople jer moraju biti vani, kako se ne bi dodatno razboljeli, kao i to da poštuju sve mjere izrečene zbog koronavirusa, a koje se prije svega odnose na distancu među ljudima.

Izvor


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.