Pašalić: Jasan plan za završetak Drinskog nasipa


Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je danas da postoji jasan plan kako će biti završen Drinski nasip i istakao da Vlada Srpske ulaže oko 33 miliona KM za navodnjavanje i vodoprivredne objekte na području Bijeljine, računajući posljednje dvije godine i obezbijeđena sredstva za narednu godinu.

“Uz učešće opštine, te investicije su oko 35-36 miliona KM”, rekao je Pašalić poslije sastanka sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem, ocijenivši ovaj posao kao veoma dobar.

Pašalić je rekao da je u Republici Srpskoj u proljetnoj sjetvi, koja je završena, zasijano više površina od planiranih, a da je na sastanku, ipak, više pažnje dato vodoprivrednim objektima, izgradnji sistema za navodnjavanje u Crnjelovu, Batkoviću te rekonstrukciji kanala stara Dašnica.

“Ova tri sistema čine jednu cjelinu, čijim završetkom ćemo dobiti funkcionalan sistem za navodnjavanje na 1.000 hektara na području Crnjelova i Batkovića”, izjavio je Pašalić novinarima.

Pašalić je naveo da Drinski nasip nije završen, te da je to aktivnost koja ne ide onom dinamikom kojom je planirano.

“Mi smo imali sredstva, ali ne možemo da ih utrošimo do kraja godine dok traje projekat. Uložićemo još jedan napor jer obezbijedili smo sredstva i grad ima ta sredstva na računu da svakom proizvođaču platimo po četiri KM po metru kvadratnom za zemljište koje bismo izuzeli za formiranje trase za Drinski nasip. Nerazumljivo je zašto oni ne žele da ustupe zemljište po toj cijeni, jer je ona zaista visoka”, rekao je Pašalić.

On je naveo da će resorno ministarstvo i grad učiniti napor da razgovaraju sa vlasnicima tog zemljišta, a “ukoliko ne bude išlo proglasiće se javni interes kada će vještaci dati svoju procjenu”.

“Sačekaćemo još koji mjesec jer je besmisleno da već dvije godine imamo sredstva na raspoaganju, imamo projekat završen, a da zbog jedne grupe proizvođača ovako važan posao čeka”, rekao je Pašalić.

On je napomenuo da je već spremno 1.600.000 evra, a dodatni novac biće obezbijeđen iz projekta Evropske investicione banke.

“Drinski nasip nam je trenutno slaba tačka kad je riječ o odbrani od poplava u Republici Srpskoj, Savu smo riješili od Dubice do Bijeljine, a ovaj nasip nismo završili, ali imamo jasan plan kako ćemo i Drinski nasip da završimo”, rekao je Pašalić.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da u vrijeme pandemije poljoprivreda zauzima posebno mjesto, te da resorno ministarstvo učestvuje kako bi što više moguće pomoglo poljoprivrednim proizvođačima.

“Zajedno sa Ministarstvom u prethodnom periodu obezbijedili smo više hiljada paketa, od kojih u Bijeljini 539 za sjetvu u poljoprivrednoj proizvodnji, a u skladu sa mjerama koje imamo, Skupština grada je donijela odluku da naš Agrarni fond uveća za 500.000 KM”, rekao je Mićić.


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.