Papa Franjo: Pandemija koronavirusa mogla bi biti odgovor prirode na klimatsku krizu


Papa Franjo rekao je kako je pandemija koronavirusa jedan od “odgovora prirode” na ljude koji ignorišu trenutnu ekološku krizu i probleme s klimatskim promjenama.

Papa Franjo rekao je kako je pandemija koronavirusa jedan od “odgovora prirode” na ljude koji ignorišu trenutnu ekološku krizu i probleme s klimatskim promjenama.

U intervjuu putem e-maila, objavljenom u srijedu u časopisima “Tablet” i “Commonwealth”, papa je rekao kako je epidemija ponudila ljudima priliku da uspore stope proizvodnje i potrošnje te da se više posvete razumijevanju prirodnog svijeta, prenosi CNN.

“Nismo odgovorili na katastrofe. Ko sada govori o požarima u Australiji, ili se sjeća da je prije 18 mjeseci jedan čamac mogao preći Sjeverni pol jer su se glečeri već rastopili? Ko sada govori o poplavama? Ne znam jesu li to osvete prirode, ali sigurno su odgovori” rekao je papa Franjo.

Pandemija je radikalno promijenila način na koji Vatikan djeluje, pri čemu papa održava mise u praznoj crkvi, a mjesta koja su obično prepuna turista sada su prazna.

Papa Franjo, u 83. godini, dva puta je testiran na koronavirus i oba puta bio je negativan. Njegova pluća oštećena su u dvadesteim godinama uslijed virusne infekcije pluća.

Kaže kako se udaljava od svakoga ko bi mogao biti prijenosnik virusa. Jede u svojim privatnim odajama i koristi dezinfekciona sredstva za čišćenje ruku prije i poslije susreta s bilo kojim gostima, saopćeno je iz vatikanskog ureda za štampu.

Papa Franjo također je u intervjuu rekao kako se oporavlja od bronhitisa te da se proteklih dana još više molio u svom prebivališta u Vatikanu. Također je dodao i kako traži oprost za svoju sebičnost.

“Brinem se za stvari tamo. U ovom trenutku mislim na svece koji žive u susjedstvu. Oni su heroji, ljekari, volonteri, redovničke sestre, svećenici, radnici u trgovinama, svi koji obavljaju svoju dužnost kako bi društvo moglo nastaviti funkcionirati. Koliko je ljekara i medicinskih sestara umrlo… Koliko je vjerskih sestara umrlo… Ako postanemo svjesni ovih svetaca u susjedstvu, ako uspijemo slijediti njihove tragove, čudo će se dobro završiti, za dobro svih”, kazao je papa Franjo.

Također je kritikovao reakciju na epidemiju, rekavši da beskućnike treba staviti u karantin u hotelima, a ne na parkiralištima.

“Neka se fotografija pojavila neki dan na parkiralištu u Las Vegasu, gdje su beskućnici stavljeni u karantin. A hoteli su prazni. Ali beskućnici ne mogu ići u hotel”, rekao je papa.

Papa je upozorio i na porast populističkih političara, za koje je rekao da podsjećaju na Hitlera iz 1933. godine, i drugih koji su usredotočeni isključivo na ekonomiju. Rekao je da ga brine “licemjerje određenih političkih ličnosti koje govore o suočavanju s krizom, o problemu gladi u svijetu, ali koji u međuvremenu proizvode oružje”.

Papa je potaknuo one koji su zatvoreni da pronađu kreativne načine kako biti kod kuće.

“Pobrinite se za budućnost koja će doći”, rekao je papa Franjo.

Izvor


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.