OTVOREN MEĐUNARODNI PROJEKAT „Omnibusi mladih dramaturga iz Evropske unije i Bosne i Hercegovine“


Svečano je otvoren međunarodni projekat „Omnibusi mladih dramaturga iz Evropske unije i Bosne i Hercegovine“ kojeg finansira Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini/Specijalni predstavnik EU u BIH, a realizuje konzorcijum kojeg čine Banjalučko studentsko pozorište i AAP Electronic iz Banjaluke.

Svečanost je počela intoniranjem himni Bosne i Hercegovine i Evropske unije, a završena himnom Gaudeamus Igitur. Voditelj svečanosti bio je Dževdet Tuzlić, dok je u muzičkom dijelu programa učestvovala dramska umjetnica Đurđa Babić Vukašinović koja je maestralno izvodila najpoznatije numere Edit Pjaf.

Foto: Aleksandar Čavić

Podršku projektu dao je i Univerzitet u Banjaluci, a prorektorica Biljana Antunović ukazala je na važnost uske povezanosti banjalučkog univerziteta i Studentkog pozorišta, kao i zahvalnost što će personalno dio projekta biti i studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Pored studenata sa Univerziteta iz Banjaluke, učešće će uzeti i studenti Univerziteta u Tuzli i Sarajevu, kao studenti sa univerziteta iz brojnih gradova Evrope. U svom obraćanju šef projektnog tima omnibusa Aleksandar Pejaković, pozorišni reditelj iz Banjaluke istakao je važnost uviđanja da se kroz evropsko zajedništvo i njegovanje evropskih vrijednosti postižu najbolji i najkreativniji rezultati. U tom smislu naglasio je da iako je sada Šekspirov grob van granica Evrpske unije njegova poezija i njegovi nasljednici dramaturzi su kategorije trajnih vrijednosti evropskih naroda.

Svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Banjaluka Igor Radojičić koji je čestitao Studentskom pozorištu početak rada na povezivanju studenata iz Evropske unije i Bosne i Hercegovine i zahvalio se Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini što je odlučila da baš Studentskom pozorištu povjeri ovako značaj projekat.

Foto: Aleksandar Čavić

-Podrške projektu omnibusa koji povezuju studente Evropske unije i Bosne i Hercegovine stigle su sa svih strana, a svakako najdraža stigla je od uglednog dramskog umjetnika Tarika Filipović koji je tonski zapis posao iz Zagreba. Kao čovjek koji je odrastao u Bosni i Hercegovini, a sa zvaničnim pasošem zemlje članice Evropske unije Tarik Filipović je ukazao na bitnost njegovanja pisane riječi i podrške onima koji stvaraju dramsku poeziju – studentima dramatrugije – poručili su iz Pozorišta.

Svečanost je zvanično otvorila direktorica Banjalučkog studentkog pozorišta Sanja Vojvodić koja se zahvalila svima koji svjedoče istoriji koju piše Studentsko pozorište iz Banjaluke.

Projekat „Omnibusi mladih dramaturga Evropske unije i Bosne i Hercegvoine“ biće zvanično zatvoren 21. septembra na Međunarodni dan mira uz direktan televizijiski prenos na Elta televiziji.

Izvor


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.