Nova 42 slučaja koronavirusa u RS-u u posljednja 24 sata, u BiH ukupno 720


U Republici Srpskoj u posljednja 24 sata zabilježena su 42 nova slučaja koronavirusa, a testirano je 216 uzoraka. Na KCUS-u je tokom noći urađeno testiranje 58 uzoraka, a potvrđena su četiri nova slučaja – dvije osobe iz Sarajeva (Stari Grad) i dvije iz Zenice.

U Republici Srpskoj u posljednja 24 sata zabilježena su 42 nova slučaja koronavirusa, a testirano je 216 uzoraka. Na KCUS-u je tokom noći urađeno testiranje 58 uzoraka, a potvrđena su četiri nova slučaja – dvije osobe iz Sarajeva (Stari Grad) i dvije iz Zenice.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić saopćio je jutros da se u RS-u radi o uzorcima koji su prikupljeni tokom subote i nedjelje, a testirani su u ponedjeljak.

Zaraženo je 27 osoba iz Banje Luke, četiri iz Laktaša, tri iz Šipova, dvije iz Mrkonjić Grada, te po jedna iz Kotor Varoši, Čelinca, Kneževa, Prnjavora, Ribnika i Novog Grada.

Od 42 pozitivne osobe – 24 su muškarca, a 18 je žena.

“Novozaraženi dolaze iz porodičnih žarišta, a direktno smo uzimali uzorke od osoba koje su provodile vrijeme s njima. Deset osoba je ranije bilo u kontaktu s nekim ko je bio pozitivan. Imamo i 20 osoba koje nisu mogle navesti kontakt, ali sada provodimo epidemiološko istraživanje kontakata”, rekao je Šeranić.

Alen Šeranić (Screenshot RTRS)

Danas je u RS-u ukupno 346 potvrđenih slučajeva koronavirusa, a 11 osoba je preminulo. Ukupno se oporavilo 56 osoba (21 u posljednja 24 sata).

Do danas je u ovom bh. entitetu urađeno ukupno 3.025 testiranja.

“Imamo dovoljno testova. Nabavili smo još od 18.000 do 20.000 testova. Ići ćemo u šire testiranje i zdravstvenih radnika, metodom slučajnog uzorka. Zatim ćemo raditi nadzor nad njegovateljima u staračkim domovima odnosno onih koji ulaze u te ustanove i izlaze iz njih kako bismo spriječili ulazak virusa i njegovo širenje. Radit ćemo i analize i testiranje svih koji imaju bilo kakve respiratone infekcije”, dodao je.

Što se tiče zdravstvenog nadzora – 14.417 osoba je izašlo iz nadzora u RS-u, a 7.232 osobe se još nalaze pod nadzorom.

Što se tiče jutrošnjeg stanja u FBiH, zaražene su dvije osobe s područja Starog Grada u Sarajevu i dvije iz Zenice. U glavnom gradu BiH trenutno je zaraženo 28 osoba, dok je u Zenici registrovano 17 slučajeva.

U BiH je ukupno zaraženo 720 osoba. Od toga se 68 oporavilo, a 30 preminulo.

Stanje po gradovima i općinama u BiH:

Banja Luka – 218
Tuzla – 44
Čitluk – 36
Mostar – 34
Sarajevo – 28
Konjic – 28
Laktaši – 26
Široki Brijeg – 25
Bihać – 19
Zenica – 17
više na mapi…

Izvor


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.