Norveška će pomoći BiH sa 1,7 miliona KM, najavljena je i pomoć Azerbejdžana


Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković održala je sastanak sa 75 ambasadora i šefova diplomatsko konzularnih u BiH te im se zhvalila na ukazanoj podršci vlastima u BiH u savladavanju izazova trenutne krize.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković održala je sastanak sa 75 ambasadora i šefova diplomatsko konzularnih u BiH te im se zhvalila na ukazanoj podršci vlastima u BiH u savladavanju izazova trenutne krize.

Upoznala ih je sa najvažnijim zaključcima i odlukama koje je usvojilo Vijeće ministara BiH na 6. sjednici. Pojasnila je kako i u kojem domenu se neke od odluka mogu odnositi na strane državljane koji borave u BiH ili na sve one koji imaju neki objektivni interes da dođu u našu zemlju u ovom kriznom periodu

Turković je obavijestila sve prisutne o usvojenoj odluci o privremenom zatvaranju međunarodnih graničnih prijelaza u zračnom prometu za promet putnika u Bosni i Hercegovini, koji stupa na snagu u 6:00 ujutro 30. marta 2020. Aerodromi će i dalje funkcionisati, ali samo za cargo promet i dobavljanje neophodne opreme i robe. U tom kontekstu se kratko osvrnula i na mjere za olakšavanje prometa vitalnih proizvoda uslijed krize uzrokovane koronavirusom.

Turković je govorila i o odluci o određivanju graničnih prijelaza za prijevoz robe u cestovnom prometu u tranzitu kroz Bosnu i Hercegovinu i odgovarala na pitanja ambasadora.

Prisutnima se obratila novoimenovana predstavnica Vijeća Evrope u BiH, Specijalni predstavnik EU u BiH koji je obavijestio prisutne da je EU izdvojila 7,5 miliona eura za ublažavanje posljedice krize u BiH.

Ambasador Italije je postavio nekoliko pitanja vezanih za privremene restrikcije ulaska u BiH, te tražio konkretne odgovore na pitanja vezana za karantenu i obaveze stranih državljana prilikom ulaska u BiH. Turković ga je informisala da MVP aktivno radi na organizovanju charter leta za repatrijaciju BiH državljana koji se nalaze u Italiji.

Nakon toga su se obratile ambasadorice Bugarske i Slovenije, sa specifičnim pitanjima vezanim za obaveze diplomata i diplomatskog osoblja u BiH naspram ograničenja kretanja koje su im postavile entitetske vlasti. Turković je pojasnila da su ove mjere restrikcije nužne i neophodne, te pozvala sve prisutne na razumijevanje i uvažavanje konteksta u kojem se svi nalazimo.

Ambasadorica Norveške je sve obradovala s viješću da je njena Vlada odobrila novčanu tranšu od 10,5 miliona norveških kruna (1,7 miliona KM) za pomoć BiH, te će sredstva biti operativna uz posredstvo ureda UNDP u BiH.

Razgovor su zaključile ambasadorice Austrije i Švicarske sa komentarima o neophodnosti zajedničkog i koordinisanog djelovanja u suzbijanju posljedica krize. A kako je saopćeno iz MVP-a BiH pomoć je najavljena i iz Azerbejdžana.

Izvor


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.