Njemački fudbalski agenti kritikuju FIFA – Virus korona


Njemačko udruženje fudbalskih agenata (DFVV) oštro je kritikovalo preporuku Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) za produženje ugovora s igračima tokom krize s virusom korona, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa.

Zbog ogromnih promjena uzrokovanih pandemijom virusa korona, FIFA je izradila niz smjernica i preporuka za rješavanje praktičnih problema koji su nastali kao rezultat pandemije, posebno po pitanju ugovora igrača te sistema prelazaka igrača.

FIFA je preporučila da “igrački ugovori budu produženi do stvarnog kraja takmičarske godine, što bi se trebalo poklapati s izvornim namjerama ugovornih stranaka kada je ugovor sklopljen te što bi trebalo očuvati sportski integritet i stabilnost”.

“Slično načelo primjenjuje se i na ugovore koji trebaju početi s početkom nove takmičarske godine, što znači da se stupanje na snagu navedenih ugovora odgađa do stvarnog početka sljedeće takmičarske godine,” stoji u objavi.

Međutim, izvršni direktor DFVV-a Gregor Reiters smatra kako o pitanju ugovora ne odlučuje krovna fudbalska organizacija, već ugovorne strane.

“Produženje sezone moglo bi pokrenuti mnoga pravna pitanja. Preporuka Fife nije primjenjiva”, procijenio je, prenosi Hina.

FIFA-ini čelnici smatraju kako se fudbal našao u situaciji sličnoj potpunom gašenju organizovanog fudbala tokom Drugog svjetskog rata.

Fifa je upozorila da nacionalne federacije ne mogu dati upustva ili odrediti kada bi fudbal trebao početi igrati u nekoj od zemalja ili država članica FIFA-e.

“Svaka nacionalna organizacija mora donijeti ovu odluku u skladu s upustvima svojih državnih tijela za javno zdravstvo”, savjetuje Fifa.

“Ako postoje razlozi koji sprečavaju da se sezona završi 30. juna, mislim da je moguće da bi oni koji su pogođeni bili spremni razgovarati o pravnom okviru svojih ugovora kako bi pronašli rješenja”, dodao je Reiter.

Izvor


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.