Niste me razumjeli, ja sam optimista


Proslavljeni italijanski tenor Andrea Bočeli kaže da ga nisu razumjeli kad je govorio protiv restriktivnih mjera u borbi s pandemijom, te tvrdi da je pogrešno protumačeno to što je rekao.

“Niste me razumjeli, moje riječi su pogrešno protumačene, nisam negacionista, naprotiv ja sam optimista”, ovim riječima čuveni italijansi tenor Andrea Bočeli pokušava da popravi utisak koji je ostavio učešćem na skupu onih koji negiraju postojanje virusa i pandemije, a zatim je još rekao da se u vrijeme karantina osjećao poniženo i uvrijeđeno jer je morao, kao i svi Italijani, da ostane u kućnoj izolaciji.

Od sinoć, naime, ne prestaju reagovanja, kritike, zamjerke, primjedbe na izjavu Bočelija, o tome pišu svi mediji, a na društvenim mrežama u pregrijanim negativnim komentarima Bočeli je “postao viralan”, upravo zato što negira koronavirus.

Javljaju se ljekari i medicinske sestre, ne da uvjere poznatog tenora kako koronavirus postoji, da je opasnost realna, već zato što su njegovom izjavom, kao izvjesna Valeria Ruotolo, oni poniženi i uvređeni. Ona je na svojoj Fejsbuk stranici napisala da je tenor svojom izjavom pogazio i omalovažio sav trud, znoj i žrtve medicinskih radnika.

Hafington Post kroz tekst svoga blogera piše kako su milioni iznenađeni i zbunjeni i kako im je teško da poveruje da je Bočeli “negazionista”, isti onaj koji je pre manje od mjesec dana tvrdio da je zajedno sa porodicom bio pozitivan na Covid19, da je ozdravio te da se prijavio da donira plazmu, koju u bolnicama koriste kao lijek za zaražene koronavirusom.

“Da li je to onaj isti Bočeli koji je u martu u praznoj milanskoj Skali zbog karantina pjevao o nadi i slobodi i bodrio nas kada nismo vidjeli izlaz iz pandemije? Kojem Bočeliju da vjerujemo, negazionisti ili onome koji je nedavno tvrdio da je preko svoje fondacije donirao novac za kupovinu medicinskih ventilatora za liječenje bolesnih od Covida19”, pita se autor teksta.

Mnogi su razočarani i savjetuju Bočeliju da se “drži onoga što mu je struka, to jest da pjeva”, a neki idu toliko daleko da mu osporavaju i pjevački talenat.

Javili su se i stručnjaci, poznati virolog Ilaria Kapua, profesor na kalifornijskom univerzitetu, koji na tviteru upozorava: ”Virus postoji, mutira i širi se zahvaljujući nezaštićenim susretima. Poruka je perite ruke, nosite maske i održavajte međusobnu distancu”.

Ministar za zdravstvo Roberto Speranza, ne spominjući direktno Bočelija, izjavio je da su osnovne mjere zaštite najvažnije i time pozvao na njihovo poštovanje i to ne samo Bočelija, koji na skupu nije nosio zastitnu masku, kao i lidera opozicione partije Liga Matea Salvinija, koji je demonstrativno odbio da u zatvorenom prostoru nosi masku.

Izvor


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.