Naučnici vjeruju da je polovina britanske populacije zaražena, ali da je većina preboljela virus


Naučnici sa Oxforda vjeruju da je virus korona možda zarazio polovinu britanske populacije, više od 30 miliona ljudi, ali da su ga mnogi već preboljeli.

Naučnici sa Oxforda vjeruju da je virus korona možda zarazio polovinu britanske populacije, više od 30 miliona ljudi, ali da su ga mnogi već preboljeli.

Financial Times navodi da bi ova teorija, ukoliko se pokaže kao tačna, mogla da promijeni strategiju borbe protiv širenja virusa korona u svijetu.

Navodi naučnika sa Oxforda sugerišu da je virus cirkulisao u Velikoj Britaniji sredinom januara, otprilike dvije sedmice prije prvog prijavljenog slučaja i mjesec dana prije prve potvrđene smrti za koju je okrivljena korona.

Ukoliko se tvrdnje iz ove studije, koju je vodila doktorica Sunetra Gupta, profesor teoretske epidemiologije, pokažu tačnim, to će značiti da manje od jedne osobe na hiljadu zaraženih od virusa korona treba bolničko liječenje, pošto velika većina ima vrlo blage ili nikakve simptome.

U razgovoru za Financial Times, Gupta poručuje da je potrebno testiranje kako bi se procijenilo u kojoj se fazi epidemije trenutno nalazi Velika Britanija.

Ona je izrazila skepsu prema stavovima londonskog Imperial koledža, koji su do sada diktirali pristup rješavanja epidemije na način da se uvede karantin u blažem i strožijem obliku.

“Iznenađena sam što je došlo do nekritičkog prihvatanja te studije”, navodi Gupta.

Obimna testiranja samo što nisu počela. Britanija je kupila 3,5 miliona brzih testova i već za nekoliko dana ljudi se moći testirati u svojim kućama.

Izvor


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.