Naredba o uvođenju karantina građanima koji ulaze u BiH stvorila gužve i nervozu na granicama


Naredba Federalnog štaba civilne zaštite da se svim osobama koje ulaze u Bosnu i Hercegovinu uvede obavezna mjera karantina u kantonima rezultirala je ogromnim gužvama i nervozom na graničnim prijelazima.

Naredba Federalnog štaba civilne zaštite da se svim osobama koje ulaze u Bosnu i Hercegovinu uvede obavezna mjera karantina u kantonima rezultirala je ogromnim gužvama i nervozom na graničnim prijelazima.

Kako nam javljaju čitatelji, na Graničnom prijelazu Orašje, stvorena je velika gužva i građani u neizvjesnosti, bez hrane i smještaja, čekaju da budu upućeni u karantine, nakon čega bi trebala biti obavljena trijaža.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović kazao nam je da Federalno ministarstvo zdravstva priprema rješenja za putnike na graničnim prijelazima i da će određen broj ljudi večeras biti upućen u karantine. No, oni koji su na graničnim prijelazima negoduju zbog novonastale situacije.

Eto toliko a i dalje prepusteni sami sebi

Posted by Hasan Hasko Džaferović on Friday, April 10, 2020

Federalnoj upravi civilne zaštite je naređeno da osigura šatorski prostor za boravak osoba na graničnim prijelazima u Bosni i Hercegovini. Naredba se odnosi na granične prijelaze Međunarodni aerodrom Sarajevo, Orašje, Velika Kladuša, Bosanski Šamac, Kamensko, Gorica, Bosansko Grahovo, Doljani, Osoje, Čepikuće, Neum i Ivanica.

“Na graničnim prijelazima Izačić i Bijača koristit će se ranije uspostavljeni šatorski prostor Oružanih snaga Bosne i Hercegovine”, stoji u naredbi Federalnog štaba civilne zaštite.

Osim toga, naređeno je kantonalim štabovima da pod pratnjom policije osiguraju transport putnika do mjesta određenog za karantin.

“Federalna uprava za inspekcijske poslove zadužena je da zadrži putne isprave putnika do izdavanja rješenja i njihovog preuzimanja od nadleđnog štaba civilne zaštite”, stoji u naredbi.

Od primjene naredbe izuzeti su vozači, piloti, mašinovođe i kabinsko osoblje u međunarodnom prometu i osobe u pograničnom i prekograničnom kretanju.

Naredba je odmah po donošenju stupila na snagu.Izvor


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.