Načelnik Štaba u Konjicu Husein Hodžić: Stanje polako stavljamo pod kontrolu


Načelnik Štaba civilne zaštite Konjic Husein Hodžić rekao nam je kako se u toj općini stanje stavlja pod kontrolu, iako još uvijek imaju najveći broj zaraženih osoba koronavirusom u Federaciji BiH, koji se pojavio nakon proslave kompanije Igman.

Načelnik Štaba civilne zaštite Konjic Husein Hodžić rekao nam je kako se u toj općini stanje stavlja pod kontrolu, iako još uvijek imaju najveći broj zaraženih osoba koronavirusom u Federaciji BiH, koji se pojavio nakon proslave kompanije Igman.

”Činjenica je da u Konjicu imamo najveći broj oboljelih u Federaciji BiH i da smo u početku bili zatečeni, jer je naš epidemiolog morao je da ide u izolaciju zbog bliskog kontakta sa osobom koja je zaražena koronavirusom. Čak su i neki direktori ustanova morali u izolaciju, jer su pregledali zaražene a nisu bili u zaštitnoj opremi”, kaže Hodžić za Klix.ba.

Pojava koronavirusa kako naglašava izazvala je niz problema jer općina Konjic nije bila spremna za takvo nešto, kao što nije spreman ni čitav svijet.

”Nije bio dovoljan broj testova, povećavao se svakodnevno broj zaraženih, međutim sad imam osjećaj da polako uspijevamo stanje da kontrolišemo, jer svi novi koji su zaraženi dovode se u vezu sa užim članovima porodice koji su prvozaraženi”, pojasnio je Hodžić.

Ono što je izuzetno važno kako naglašava jeste činjenica da novih nekontrolisanih slučajeva nema.

”Imamo devet pacijenata u Mostaru, koji su upućeni iz Konjica na infektivni odjel jer mi u Konjicu nemamo infektivnog odjela.Međutim za kratko vrijeme naredbom Štaba civilne zaštite izuzeli smo motel i pretvorili ga u izolatorij, odnosno u bolnicu drugu gdje danas mogu ući prvi pacijenti i pružat će im se prva pomoć”, kaže Hodžić.

Pojasnio je kako u motel idu lakše i srednje oboljeli dok će se teže oboljeli i dalje upućivati u Mostar u skladu sa protokolom koji su napravile medicinske ustanove.

Ono što iznimno važnim smatra u cijeloj situaciji koja je pogodila Konjic jeste razumijevanje građana i poštivanje propisanih mjera zaštite od širenja epidemije koronavirusa.

”Pošto svakog dana imamo sjednicu Štaba civilne zaštite, tu imao i komandira policijske Uprave Konjic koji referiše po tim mjerama i do sada su samo tri prekršaja izdata. Imali smo samo tri lica koja nisu poštovala naredbe a ostalo moram da kažem da sam ponosan na ove građane koji poštuju sve mjere koje su donijeli nadležni štabovi”, zaključio je Hodžić.

Izvor


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.