Martovsku platu Dodik će podijeliti u osam višečlanih porodica


Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik podijeliće svoju martovsku platu u osam višečlanih porodica i porodica teškog imovnog stanja.

Riječ je o porodicama iz osam opština Republike Srpske, rečeno je Srni u kabinetu srpskog člana Predsjedništva BiH.

Prema saznanjima Srne, srpski član Predsjedništva BiH od početka mandata stipendira i četiri studenta i to tri iz Republike Srpske i jednog iz FBiH.

Dodik vjeruje da neće biti podjela dok traje pandemija
Vanredna situacija u BiH nije vrijime ni za kakvu politiku, osim one koja će osigurati da sačuvamo ljude i privrednu aktivnost koliko-toliko, kaže srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

On je istakao da zdravstveni sistem BiH sigurno nije na nivou zdravstvenih sistema razvijenih evropskih država.

– Ali kao što možete vidjeti ni te države nisu sposobne da na željeni način odgovore ovoj pandemiji. Mi radimo ono što možemo, u skladu sa mogućnostima koje imamo. Pošto te mogućnosti nisu prevelike, ali se nadamo da će biti dovoljne, onda smo riješili da se usmjerimo na preventivne mjere, koje su već dale rezultate. Poznato Vam je da smo u Republici Srpskoj odmah nakon prvih registrovanih slučajeva oboljelih od korona-virusa zatvorili škole, a nekoliko dana kasnije i tržne centre, kafiće. U Federaciji BiH, zbog manjeg broja zaraženih, nadležni se nisu odlučili na iste mjere kad i Republika Srpska, ali posljednjih dana i tamo su na snazi mjere karantina. Siguran sam da zdravstveni radnici u cijeloj BiH čine sve što mogu da se odupremo talasu novooboljelih – rekao je Dodik u intervjuu za DW.

Dodik je govorio i o tome šta se može očekivati od BiH s obzirom na njeno komplikovano ustrojstvo i brojne podele koje postoje unutar političkih struktura.

–  Nije BiH jedinstvena u svijetu po decentralizovanom sistemu odlučivanja, i mislim da to ne može biti prepreka u borbi sa ovom pandemijom. Podjele, kako rekoste unutar političkih struktura, nisu i vjerujem neće biti ispoljavane dok traje kriza vezana za pandemiju. Ljudski životi su iznad svake politike, pa bila ona i najbolja politika na svijetu – dodao je Dodik.

Prokomentarisao je i ocijene da je u slučaju suzbijanja pandemije Predsjedništvo BiH konačno uspjelo da ostvari suradnju.

– Pitanje spašavanja života za mene nije političko pitanje, mada je politika neophodna i za sprovođenje mjera u ostvarivanju takvog cilja. Zato niko u Predsjedništvu BiH nema dilemu da se mora učini sve da se sačuvaju u prvom redu ljudi, a onda i ekonomski potencijal zemlje. Mogu da kaže da na ovom pitanju imam korektnu saradnju sa druga dva člana Predsedništva – istakao je Dodik.

Osvrnuo se i na oštre kritike na odluke EU o ograničenju izvoza medicinske opreme u treće zemlje.

– Ne krijem razočaranje ponašanjem EU prema cijelom regionu, ne samo prema BiH, kada je u pitanju ova pandemija. Cijeli region se opredijelio za evropske integracije, i u tom procesu su mnogi morali da se odriču i nekih drugih parnertstava, jer to nije bilo u skladu s spoljnom politikom EU. Prva kriza, u kojoj je EU trebalo da pokaže da cijeni privrženost regiona evrointegracijama, pokazala nam je u stvari krizu same EU. EU nije bila od koristi ni svojim članicama (Italija), pitam se kako je onda iko mogao da očekuje da će pomoći susjedima. Mi smo se onda obratili onima koji nam nisu zatvorili vrata, i očekujem da nam i Kina i Turska pomognu, na čemu sam im neizmjerno zahvalan. Da ste me pitali prije 15 dana šta očekujem od Njemačke i ostalih država članica EU, rekao bih Vam da očekujem da nam pomognu i opravdaju naše povjerenje, ali i svoju ulogu važnog aktera u međunarodnim odnosima. Danas, 15 dana kasnije, na vaše pitanje imam samo jedan odgovor: Očekujem da se i Njemačka i ostale države EU što bolje izbore sa ovom pandemijom. Ako pored toga mogu da pomognu i nama, bićemo im zahvalni – zaključio je Dodik.


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.