Lukač: Obavezno je nošenje maski na javnim mjestima u RS-u


Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da je jedna od mjera u borbi protiv koronavirusa obavezno nošenje zaštitnih maski na javnim mjestima, što važi i za one koji rade i koji su u dodiru sa drugim ljudima.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da je jedna od mjera u borbi protiv koronavirusa obavezno nošenje zaštitnih maski na javnim mjestima, što važi i za one koji rade i koji su u dodiru sa drugim ljudima.

Lukač je rekao i da Štab za vanredne situacije razmatra opciju da na izlazima iz svih gradova i općina u Republici Srpskoj budu postavljeni policijski punktovi, da bi bilo onemogućeno kretanje velikih grupa ljudi iz jedne lokalne zajednice u drugu i tako smanjen rizik od prenošenja virusa u mjesta gdje zaraženih još nema.

“Putovanja bi bila dozvoljena samo onima kojima je to i neophodno”, rekao je Lukač večeras za Alternativnu televiziju.

On je napomenuo da time ne bi bio zaustavljen život, kretanje robe i funkcionisanje preduzeća i ustanova, već spriječeno širenje koronavirusa.

“Moramo koristiti iskustva svih zemalja. Kina je u potpunosti blokirala gradove u kojima se pojavio virus i tako su uspjeli da stave pod kontrolu broj zaraženih. S obzirom na broj neodgovornih donijeli smo odluku o zabrani kretanja lica starijih od 65 godina, a danas smo razmatrali i mogućnost da kontrolišemo kretanje blokadom gradova”, kazao je Lukač.

On je poručio da će krivično biti gonjene osobe koje šire koronavirus i pozvao građane da poštuju policijski sat, navodeći da su kazne za nepoštivanje od 500 do 1.500 KM.

“Policijski sat smo uveli jučer, a 56 osoba ga je prekršilo. Ovo je razumljivo jer je prvi dan, ali večeras očekujem da policijski čas bude poštovan mnogo bolje, kao i mjere koje donosi Štab za vanredne situacije, što je neophodno u vrijeme kada se borimo protiv koronavirusa” rekao je Lukač, dodavši da će biti sankcionisani svi koji napuste izolaciju.

On je istakao da Vlada Republike Srpske preduzima mjere sa Srbijom.

“Uzet ćemo dovoljne količine žitarica za naše potrebe da bismo imali dovoljno osnovnih životnih namirnica. Nema potrebe za stvaranje zaliha jer ovdje niko neće ostati gladan. Važno je što nema panike u Srpskoj, da su naši građani shvatili šta se dešava i prihvatili propisane mjere, a cilj nam je da zaustavimo širenje virusa, da nemamo smrtnih slučajeva i teško oboljelih”, naveo je Lukač.

Izvor


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.