Kraljica Elizabeta se obratila javnosti: Zajedno ćemo savladati virus, a pobjeda će pripadati svima


Kraljica Elizabeta II večeras se nakratko obratila Velikoj Britaniji povodom krizne situacije povezane sa pandemijom koronavirusa. Ovo je njeno peto obraćanje javnosti otkako je 1952. godine postala kraljica.

Kraljica Elizabeta II večeras se nakratko obratila Velikoj Britaniji povodom krizne situacije povezane sa pandemijom koronavirusa. Ovo je njeno peto obraćanje javnosti otkako je 1952. godine postala kraljica.

Kraljica Elizabeta je obraćanje otvorila zahvalom njegovateljima i zdravstvenim radnicima koji nesebično nastavljaju raditi iz dana u dan, van svojih domova, ali uz podršku cijele države.

“Sigurna sam da se cijela država slaže sa mojom tvrdnjom – sve što radite se iznimno mnogo cijeni i vaš predani rad nas sve više približava boljim vremenima”, rekla je.

Uz to se zahvalila svima koji ostaju u svojim kućama, jer samim time pomažu u suzbijanju širenja koronavirusa, a osim toga pokazuju suosjećanje onima koji su zbog oboljenja COVID-19 već izgubili člana porodice: “Zajedno se borimo protiv ove bolesti i sigurna sam da ćemo je zajedno i savladati”, optimistično je rekla.

Osvrnula se na aplaudiranje zdravstvenom osoblju, kazavši kako to najbolje pokazuje duh naroda Velike Britanije. Osim toga, dodala je kako je ovo vrijeme kada su suosjećanje i empatija izrazito važni.

“Iako je samoizolacija ponekad teška, mislim da pripadnici svih religija, ali i oni koji nisu u njima, u ovom periodu mogu prepoznati priliku da uspore, naprave pauzu i osvrnu se na sve što se dogodilo do sada, a zatim se i pomole i meditiraju”, objasnila je.

Prisjetila se svog prvog obraćanja javnosti 1940. godine, tada je imala 14 godina i sa mlađom sestrom, princezom Margaret, prvi put istupila u javnost obraćajući se direktno djeci koja su bila evakuirana iz njihovih domova i poslana na sigurno: “Znam da danas opet možemo osjetiti bol jer smo odvojeni od svojih porodica. Ali duboko u sebi svi znamo da je ovo najispravnija stvar koju možemo uraditi”.

Na koncu je rekla da je sigurna da će Velika Britanija uspjeti savladati koronavirus, a kada se to desi – pobjeda će pripadati svima.

“Iako je pred nama težak period, bolji dani nam idu u susret. Tada ćemo ponovo biti sa svojim prijateljima, porodicama i poznanicima. Srest ćemo se opet”, zaljučila je.

Podsjetimo, u Velikoj Britaniji trenutno je 47.806 zaraženih koronavirusom, od čega ih se 135 oporavilo, a 4.934 ih je preminulo od posljedica oboljenja COVID-19.

Izvor


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.