“Kradu novac od igrača, ovo vam je moderno ropstvo”


Doskorašanji košarkaš Panioniosa Entoni Li obratio se javnosti putem pisma koje je poslao Sportandu.

Li je bio žrtva, kako on kaže, modernog ropstva, s obzirom da je prošao kroz agoniju u Košarkaškom klubu Panionios.

Sportando je prenio njegovo pismo i preporučujemo vam da ga pročitate:
“Želim da iskoristim moć društvenih mreža kako bih potencijalno spasao ostale košarkaše i njihove porodice od stresa i agonije koju smo proživjeli moja žena i ja tokom mog perioda u Panioniosu.

Vratimo se na 16. januar. Nisam trenirao zbog problema sa ahilovom tetivom i dobio sam poziv od sekretara kluba. Mislio sam da je poziv kako bi mi izmirili dugovanja jer je plata kasnila mjesec i po dana. Ipak, saopšteno mi je da dobijam otkaz. Dali su mi opciju da, ako trenutni centar u ekipi koji ima ugovor do februara, napusti tim, da će me ponovo dovesti i da će mi tada isplatiti novac koji mi duguju.

Ako se to ne desi, isplatiće mi sve što mi duguju i dati platu za još jedan mjesec unaprijed, iako mi je ugovor bio ‘zagarantovan’ do kraja sezone. Samo pet dana kasnije dobio sam poruku od generalnog menadžera koji mi je saopštio da žena i ja napustimo apartman u hotelu.

Kako je dogovor bio da nam isplate novac u utorak, a četvrtak je bio kada su nam rekli da napustimo hotel, dogovorili smo se da ćemo izaći iz sobe u momentu kada nam isplate novac, odnosno u utorak. Došao je ponedjeljak i rečeno nam je da moramo da izađemo iz hotela jer je klub raskinuo ugovor sa hotelom. Kasnije smo čuli da je to bila laž i da se novi košarkaš uselio u isti aparatman nekoliko dana kasnije.

Elem, napustili smo hotel i prešli kod prijatelja. Nismo željeli da idemo u drugi hotel, koji nam je predložila ekipa, jer bismo sve morali samo da plaćamo i vjerovatno ne bismo vidjeli novac nikada. U međuvremenu, kada smo mislili da ne može gore, generalni menadžer je počeo da prijeti i upozorava kako treba podhitno da vratim auto. Ne da su htjeli da nas presele u glupi hotel, već su željeli i da nam uzmu auto.

Nismo mogli da dođemo do predsjednika jer nam se nija javljao na telefonu, ni meni, ni mom agentu. Odbijali su da nam isplate novac, iako je dogovor bio utorak. Izgovor je bio kako nismo na vrijeme napustili hotel. Zaključili smo da nemaju novac jer su doveli novog košarkaša i da će koristiti svakakve izgovore.

U ugovoru je pisalo da su u obavezi da mi plate let nazad za domovinu, ali su i to odbijali. Ne znam gdje je ovdje profesionalizam, ali znam da u ovom ‘klubu’ ne postoji. I, evo nas, sredina je marta i još nismo dobili novac. Kao i mnogi drugi košarkaši.

Čak sam i lijepo, kulturno pokušao da sjednem sa njima da mi isplate pola od dogovorenog i oni svakako nisu željeli. Panionios nam je ukrao novac i ne samo nama, mnogi imaju slične priče. Ovo vam je moderno ropstvo.

Ovo sam napisao samo kako bih upozorio sve košarkaše ako ikada pomisle da pređu u Panionios. Zahvalan smo na velikom broju upozorenja kada sam pregovarao sa grčkim klubom, ali sam ipak odlučio da vjerujem u Boga i da vjerujem da će se klub ponijeti moralno. Ovo što su uradili je ponižavajuće za klub koji ima veliku tradiciju u Grčkoj. Neka služi svakome kao upozorenje”, piše Entoni Li u pismu za “Sportando“.Izvor


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.