Koža od kaktusa – inovacija u industriji biorazgradivog tekstila


Koža napravljena od kaktusa mogla bi da zamijeni životinjsku kožu, i to vrlo brzo. Inženjeri i dizajneri iz Meksika kreirali su inovativan materijal, koji je jeftin za proizvodnju, a čije su karakteristike gotovo identične prirodnoj koži.

Istraživanja na karakteristikama i mogućnostima upotrebe materijala od kaktusa u modnoj industriji započela su na jednoj plantaži u Meksiku, a inovativni proizvod simbolično je nazvan Desserto.

Od samo jednog kaktusa moguće je proizvesti stotine kvadratnih metara tekstila za relativno kratko vrijeme. Kreatori su naglasili da nije potrebno sjeći cijelu biljku da bi se proizveo materijal, već samo starije listove, koji ponovo narastu za sedam mjeseci.

Postoji mnogo razloga zašto je ova sukulentna biljka odabrana, a jedan od glavnih je taj što površina biljke na dodir djeluje isto kao životinjska koža. Od velikog značaja je i to što je kaktus veoma izdržljiva biljka pa osim visokih temperatura i sunčeve svjetlosti ne zahtijeva posebnu njegu.

I slaba kiša je dovoljna da kaktusi rastu i bez ljudske pomoći, odnosno bez izgradnje irigacionih sistema, stoga su uštede višestruke i što je najbitnije – nema rasipanja vode, koja je u sušnim predjelima od naročitog značaja.

Proizvodnjom i korištenjem veganske kože izbjegava se zloupotreba životinja, a posljednje, ali ne i najmanje važno – koža od kaktusa je 100 odsto biorazgradiva, stoga nema štetan uticaj na prirodnu sredinu. Umjesto da bacite iznošeni odjevni predmet ili aksesoar od ovog materijala, dovoljno je potopiti ga u vodu i ostaviti nekoliko nedjelja, nakon čega se doslovno razgradi i pretvori u prirodno đubrivo.

Izvor


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.