Konjička jedinica MUP RS danas je imala PRVI ZADATAK, a ovo je njihova MISIJA (FOTO)


Konjička jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske danas je po prvi put zvanično angažovana, a njen zadatak je bio da upozoravaju građane u parku Mladen Stojanović u Banjaluci da ne budu u većim grupama već da se raziđu zbog restrikcija radi sprečavanja širenja korona virusa.

Riječ o jedinici koja pripada Žandarmeriji MUP Srpske, a čije osnivanje je još krajem 2017. najavio ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

Ova jedinica je osnovana po uzoru na mnogoborojne savremene evropske zemlje, a njen cilj je uspostavljanje javnog reda i mira, ali ima i ulogu za svečani defile.

Tako smo članove ove jedinice mogli vidjeti i na svečanom defileu prilikom obilježavanja 9. januara Dana Republike.

Lukač je ranije izjavio da će za početak policajci na konjima da patroliraju Banjalukom i da se koriste u obezbjeđenju sportskih i drugih manifestacija.

Tada je najavljeno i da će oni uglavnom biti u parkovima, ali da će biti i svojevrsna atrakcija za grad.

Konjička jedinica je smještena u Centar za obuku u Zalužanima i sastoji se od 12 policijskih službenika koji se svakodnevno brinu o konijima koji su nabavljeni iz ergele “Vučijak” kod Prnajvora.

Cilj jedinice je i da zbliži građane i MUP RS, ali prvenestveno zadaci ove jedinice su preventivnog karaktera, jer bi se korišćenje ove jedinice doprinijelo smanjivanju narušavanja javnog reda i mira.

– Naša jedinica će u narednom periodu biti upotrebljavana i za održavanje javnog reda i mira, ali to je 90 odsto preventivnog karaktera, jer konj djeluje na masu, na čovjeka i čovjek ima respekt prema službenom konju i jahaču. Pored toga učestvovaćemo na paradama reprezentativnog karaktera, predstavljaćemo MUP i Republiku Srpsku – rekao je ranije za medije komandir ove jedinice Vinko Brborović.

 


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.