Klix.ba s policijom na ulicama Tuzle: Pogledajte kontrolu građana tokom zabrane kretanja


Policijski sat na snazi je i u Tuzlanskom kantonu, a tačno u 18 sati nastupila je zabrana kretanja građana i ona će trajati do pet sati ujutro. Pripadnici Uprave policije MUP-a TK su na terenu, a ekipa Klix.ba portala zabilježila je rad jedne policijske patrole.

Policijski sat na snazi je i u Tuzlanskom kantonu, a tačno u 18 sati nastupila je zabrana kretanja građana i ona će trajati do pet sati ujutro. Pripadnici Uprave policije MUP-a TK su na terenu, a ekipa Klix.ba portala zabilježila je rad jedne policijske patrole.

Zabrana kretanja za sve osobe, uz određena izuzeća, nastupila je s ciljem sprečavanja širenja zaraze koronavirusom, a tuzlanske ulice u prvom satu bile su uglavnom puste.

Tek po nekog pješaka, uz određeni manji broj automobila primijetili smo na gradskim saobraćajnicama, a policijski službenici prve noći u kojoj se primjenjuje policijski sat građanima su izdavali upozorenja o tome da se ne smiju kretati na otvorenom u vremenskom periodu od 18 sati uvečer do pet sati ujutro.

Policajci su sve građane koje su zatekli na gradskim ulicama uputili put njihovih domova, a također vršili su i provjere rješenja firmi koje su svojim radnicima izdali vezano za rad u vremenu policijskog sata.

Foto: A. K./Klix.ba

Iz Uprave policije MUP-a TK uputili su apel građanima da se pridržavaju svih izdatih naredbi, uz preporučene mjere zaštite te da obavezno poštuju samoizolaciju.

Kantonalni štab civilne zaštite danas je održao sjednicu na kojoj je donesena odluka o tome koje osobe se izuzimaju iz naredbe, odnosno kojima je omogućeno kretanje gradskim ulicama i pod kojim okolnostima u vrijeme trajanja policijskog sata.

“To su prije svega zdravstveni radnici koji će svoj status dokazivati na osnovu svoje službene legitimacije, zatim pripadnici MUP-a TK koji su na zadatku i posjeduju službene legitimacije, pripadnici ostalih policijskih agencija, kao i drugih organa koji vrše javna ovlaštenja i također će imati odgovarajuće akreditacije”, kazala je Amra Kapidžić, glasnogovornica Uprave policije MUP-a TK.

Foto: A. K./Klix.baFoto: A. K./Klix.ba

Kada je riječ o radnicima koji rade u smjenama, Kapidžić naglašava da će im svi poslodavci morati izdati rješenja, shodno čemu će poslodavci odgovarati za izdate dokumente.

“Također, izuzimaju se i osobe kojima je neophodna medicinska pomoć, izabrani i imenovani zvaničnici TK te osobe kojima će rješenja izdati MUP TK”, dodala je Kapidžić.

Kada je riječ o sankcijama za one koji se ne budu pridržavali izrečene mjere zabrane kretanja u policijskom satu, Kapidžić kaže da su one propisane Zakonom o javnom redu i miru TK, a cijene se u svakom pojedinačnom slučaju.

Foto: A. K./Klix.baFoto: A. K./Klix.ba

Zaštita zdravlja svih građana, a samim tim i policijskih službenika u vrijeme pandemije koronavirusa nalazi se na prvom mjestu. Sve policijske patrole dobile su jasne upute koje se oslanjaju na naredbe federalnog i kantonalnog ministarstva zdravstva u pogledu lične zaštite.

Za njih su propisane mjere koje trebaju sprovoditi prilikom vršenja službenih radnji, a to se prije svega odnosi na korištenje zaštitnih maski i rukavica, kao i držanja propisanog rastojanja prilikom vršenja posla.

Kako je za Klix.ba potvrđeno iz Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa TK, u tuzlanskoj regiji u kućnoj izolaciji nalazi se 4.766 osoba, s tim da je ovaj broj u kontinuitetu podložan promjenama.

Izvor


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.