ISPOVIJEST SPORTISTA ZARAŽENIH KORONOM “Ovo nije običan virus, propatii smo”Luka Kilijan (20), fudbaler Paderborna i mladi njemački reprezentativac, zvanično je prvi fudbaler u nemačkoj Bundesligi koji je zaražen korona virusom, trenirao je, a da nije znao je oboleio piše Blic.

I Žonatas de Žezus, 31-godišnji napadač i član Elčea, zaražen je virusom Covid-19. On priznaje da je “osjetio bolove kao nikad do sada”.

I Kameron van der Burg (32), južnoafrički plivač i olimpijski šampion, je zaražen…

Sva trojica opisala su svoja iskustva sa opakim virusom koji odnosi živote širom svijeta.

Luka Kilijan

– Počelo je 10. marta malom iritacijom grla. Sutradan sam dobio glavobolju, ali sam nastavio da treniram. Već 12. marta počeo sam da osećam talase vrućine. Krenula je groznica. Bilo me je strah. Ja sam sportista i u formi, ali teško sam se borio protiv ovog virusa. Za ljude koji su već bolesni ovaj virus može da bude opasan po život. Treba ga shvatiti ozbiljno – rekao je Kilijan.

Dakle, on je trenirao, iako je bio zaražen koronavirusom, ali za sada, srećom, niko od njegovih saigrača nema simptome.

– Zdravlje naših igrača i zaposlenih u klubu je prioritet i nastavićemo da radimo na tome – saopšteno je iz Paderborna.

Žonatan de Žezus

Foto: Focke Strangmann/EPA

Brazilac De Žezus svoje iskustvo ispričao je brazilskom “Globu”

– Nisam mogao da treniram zbog slabosti. Pogotovo tokom prva tri dana. Nisam imao snage ni da se krećem. Kada sam otišao do kupatila da se istuširam, zamalo sam se onesvestio. Bila je to tako jaka bol, kakvu nikada ranije nisam osetio. Ovaj virus nije šala – rekao je Žonatas, koji se nalazi u samoizolaciji u Španiji, i ispričao kako je sve počelo:

– Loše sam se osećao. Imao sam jaku glavobolju. Sljedećeg jutra, lekar mi je rekao da se testiram, jer imam sve simptome korona virusa. Sada sam bolje, ali uprkos tome što sam sportista, mnogo sam propatio. Pa, zamislite onda kako može da se osjeća starija osoba.

Ka kraju ove priče, Van der Burg je ispričao da se sa koronom borio 14 dana.

– To je najgori virus koji sam imao u životu, a iako sam zdrava individua sa snažnim plućima, koja vodi zdrav stil života i koja je mlada. Iako su najčešći simptomi nestali, i dalje osećam veliki zamor i kašalj ne prestaje. Satima sam izmoren čak i od najobičnije fizičke aktivnosti kao što je šetnja – napisao je Van der Burg na društvenim mrežama.

On je istakao da veoma strijepi sa sportiste koji su zaraženi.

– Gubitak fizičke kondicije je ogroman, pa strijepim za sportiste zaražene korona virusom jer će izgubiti dosta fizičke spreme tokom poslednjeg kruga priprema (za Olimpijske igre). Infekcija blizu takmičenja je najgora moguća stvar za sportistu. Sportisti će nastaviti da treniraju dok god je na snazi aktuelni datum Igara, a to ih izlaže nepotrebnom riziku. Svi koji se zaraze će morati da se vrate brzo na trening, što povećava oštećenja i period oporavka – dodao je olimpijski šampion.

Izvor


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.