Grad Zenica nabavlja aparat i opremu za testiranje pacijenata na koronavirus


Krizni štab Grada Zenice danas je održao 5. vanrednu sjednicu na kojoj je doneseno niz zaključaka, a onaj koji je najviše obradovao građane Zenice odnosi se na nabavku aparata i opreme za testiranje pacijenata na koronavirus.

Krizni štab Grada Zenice danas je održao 5. vanrednu sjednicu na kojoj je doneseno niz zaključaka, a onaj koji je najviše obradovao građane Zenice odnosi se na nabavku aparata i opreme za testiranje pacijenata na koronavirus.

Komandant Kriznog štaba i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović danas je kazao kako je na sjednicu pozvao i ljekare koji su dali svoje stručno mišljenje i koji su predložili nabavku aparata što je krizni štab na čelu s Kasumovićem bez razmišljanja prihvatio.

Tako je uz regulisanje isplate penzija preko poštara umjest u bankama, regulisanja dezinfekcije zgrada, informisanja građana o koronavirusu i prevenciji, preporukama o smanjenom kretanju i poštivanju važećih odluka te prijave osoba koje su došle iz inostranstva, a koje se nisu prijavile nadležnim službama, usvojena i odluka da će Grada Zenica nabaviti aparat i potrebnu opremu za testiranje koronavirusa.

Na preporuku ljekara Zenica će nabaviti jedan od najnovijih aparata na tržištu za koronavirus čija je cijena oko 50.000 KM, ali i testove, nakon čega će biti odlučeno gdje će se vršiti testiranja na koronavirus.

Također, Kasumović je preko nadležnih službi naručio i 10.000 specijalnih zaštitnih maski za zdravstvene radnike u Zenici, a iste bi trebale biti isporučene narednih dana.

U kriznim situacijama nije zaboravio ni građane Zenice za koje je preko nadležnih službi osigurao 3.000 paketa koji će sadržavati osnovne prehrambene proizvode, a isti će biti podijeljeni po prijemu robe od trgovina.

Također, Grad Zenica će u skladu sa preporukama Štaba civilne zaštite Grada Zenica osposobiti dio objekata u Omladinskom naselju Nemila za potrebe smještaja lica za koja se ustanovi da su prekršili mjeru kućne izolacije.

“U rad Štaba civilne zaštite Grada Zenica uključili smo nekoliko naših vrsnih ljekara, kako bi nam pomogli da odluke koje donosimo u cilju prevencije širenja zaraze koronavirusom za naše građane budu najbolje i najefikasnije. Ono što ću još jednom apelovati na građane je da poštuju donesene mjere i preporuke nadležnih u vezi sa prevencijom širenja zaraze koronavirusom”, kazao je Kasumović.

Izvor


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.