Finansijska injekcija Filmskog centra Srbije za pet ostvarenja


Filmski centar Srbije pomoći će snimanje pet filmova, špijunskog trilera “Vera” Nedeljka Kovačevića, biografskog filma “Rajko Mitić” Miroslava Lekića, “Žetve” Pola Kampfa sa temom “žute kuće” na Kosovu, “Zvečarki” Nikole Ljuce i “Videoteke” Luke Bursaća, odlučila je to Komisija konkursa za sufinansiranje domaćih dugometražnih ostvarenja.

Na konkurs Filmskog centra Srbije prijavljena su ukupno 32 ostvarenja, a komisija, kojom je predsjedavala Biljana Srbljanović, i čiji su članovi članovi Predrag Antonijević, Ivan Karl, Jugoslav Pantelić i Igor Bojović, predložila je ovih pet, za koje će biti izdvojeno 137 miliona dinara, odnosno nešto više od dva miliona maraka.

Njihov prijedlog usvojio je Upravni odbor FCS. Filmu “Žetva” biće odobreno 40 miliona dinara, za ostvarenja “Vera”, “Rajko Mitić” i “Zvečarke” predviđeno je po 27 miliona, dok će “Videoteka” biti pomognuta sa 16 miliona dinara, objavljeno je na sajtu FCS.

Za film “Vera” u produkciji kuće GFC komisija je u obrazloženju navela da je ovaj “špijunski triler s elementima melodrame, zasnovan na životnoj priči istorijske ličnosti Vere Pešić, višestruke špijunke, koja nije poznata široj publici”.

“Očigledno predan istraživački rad Kovačevića rezultovao je materijalom koji će ovu, samu po sebi intrigantnu priču, približiti širokom krugu gledalaca. Pristup koji karakteriše savremenu evropsku produkciju ostavlja ubjedljiv utisak i pored toga što je riječ o cjelovečernjem debiju”, navodi se u obrazloženju.

Predlažući film “Rajko Mitić” Miroslava Lekića, iza kojeg je stala producentska kuća “Atos Film Dejan Lutkić PR”, članovi komisije naveli su da ih “raduje činjenica da je sve više mladih koji vjeruju da film može promijeniti svijet”.

“Žetva” u produkciji “Bandur filma” je priča rađena iz ugla glavnog lika, stranca, koji dolazi u selo na Kosovu u želji da se upozna s porodicom svog donora organa.

“Priča je nametnula kompleksnost vješto napisanog scenarija, niza ubjedljivo urađenih scena imanentnih trileru, što će, vjerujemo, privući pažnju šire publike…”, navodi se u obrazloženju Komisije.

“Zvečarke”, u produkciji kuće “Biberče Productions” smještane su “u vrijeme nakon nekažnjenog zločina čija je žrtva, nekadašnja aktivistkinja za ljudska prava, ulazi u turbulentan period života koji će je iz korporacije u kojoj radi dovesti do podruma zgrade u kome je skladišten njen prošli poslovni život”.

Za “Videoteku” scenariste i reditelja Luke Bursaća, koja nastaje u produkciji kuće “Mašina i Zec”, komisija smatra da je “jedno je od apsolutno vodećih budućih ostvarenja na ovogodišnjem konkursu FCS-a”.Izvor


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.