Fatić: Očekujemo pomoć CEV-a


U prevazilaženju krize nastale pandemijom virusa korona očekujemo i određenu pomoć Evropske odbojkaške federacije (CEV), poručio je Alija Fatić, predsjednik Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine.

U konsultaciji sa članovima Upravnog odbora već je sačinjen dopis koji će biti upućen u CEV. Između ostalog, u pismu je prezentovano trenutno stanje u BiH, problemi u kojima se nalaze klubovi, prije svega finansijski, ali i sam Savez, koji trenutno nema nikakvih prihoda.

“Obratićemo se prije svega CEV-u, a onda i Svjetskoj odbojkaškoj asocijaciji. I ako se odobri neki vid pomoći, ne možemo očekivati da će to okončati sve naše brige i probleme. U dopisu smo naveli koliko klubova egzistira u BiH, da je sezona prekinuta. Takođe, naveli smo i visinu prosječnih plata u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, kao i troškove koje imamo za nesmetano funkcionisanje samog Odbojkaškog saveza BiH”, tvrdi Fatić.

Ohrabrujuće je, smatra, što su iz CEV-a imali razumijevanja prije nekoliko godina kada je Bosna i Hercegovina bila pogođena poplavama.

“Tada smo se takođe obratili CEV-u. Pomoć nije izostala. Dobili smo, doduše, opremu koju smo podijelili određenim klubovima. Sada je situacija nešto drugačija, pa ćemo vidjeti šta možemo uraditi. U svakom slučaju nastojaćemo klubovima koliko je u našoj moći olakšati da ovu situaciju prevaziđu što bezbolnije ako je moguće”, kaže Fatić.

U OS BiH zabrinuti su i zbog poteza određenih nadležnih institucija, kojima se takođe namjeravaju obratiti.

“Svjedoci smo da vlade na više nivoa vlasti donose određene odluke i pakete ekonomskih mjera, ali nigdje se ne spominje sport. Razočaran sam zbog toga. Sport, nažalost, nije ni ranije bio na listi prioriteta nadležnih, pa samo ostaje nada da će barem u ovoj situaciji biti barem malo više brige”, istakao je Fatić.

Sva odbojkaška takmičenja u BiH su prekinuta zbog pandemije. Kada je riječ o mogućem nastavku proteklih dana bilo je nekoliko prijedloga, pa i onaj da se prekine sezona i prvaci proglase na osnovu trenutnog stanja ili u vrijeme jednog od presjeka sezone.

“Ja sam bio među onima koji su za prekid. Međutim, nije bilo potrebne većine, tako da je odluka da se nastavi prvenstvo kada se steknu uslovi. Jedan od prijedloga je bio da se uzme plasman nakon 18 odigranih kola, dok bi se o ostalim klubovima koji će igrati u Evropi naknadno dogovorili. Ovako ćemo ipak sačekati. Klubovima je potrebno oko mjesec dana priprema prije nego što nastave ponovo igrati”, zaključio je Fatić.     

Odlukom CEV-a zabranjeno je odigravanje bilo kakvih utakmica u međunarodnoj konkurenciji do 15. juna. U Federaciji BiH je prvenstvo okončano tako što su proglašeni pobjednici u svim ligama na temelju trenutnog poretka.

Izvor


Pratite BijeljinaCaffe.info putem društvenih mreža Facebook i Instagram.